Србија и Балкан

Вучић о разговорима у Бриселу: До дијалога није дошло јер га Курти не жели

Јасно је да ће доћи до даљих и већих проблема у свету, рекао је председник
Вучић о разговорима у Бриселу: До дијалога није дошло јер га Курти не жели© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас гостујући на ТВ Пинк да Аљбин Курти није желео да разговара у Бриселу, већ је желео дејуре признање "Косова".

"Да ли није хтео, није смео, није желео, то је мање више његова ствар. До дијалога није дошло, јер они дијалог не желе. Они су чак кроз поменута три услова желели дејуре признање. Ово више није дефакто, ово је дејуре признање и то је оно што су тражили, то је оно што су желели. Нису хтели да разговарају, ми смо хтели да разговарамо о томе како компромисима да решимо проблеме", рекао је Вучић.

Он је оценио да константна хапшења и прогони Срба на које међународна заједница не реагује заправо показују да они не знају шта да раде са Куртијем али их то и "не секира много", а да са друге стране Курти не жели да формира Заједницу српских општина.

"Данас Србе хапсе како стигну. Курти не жели да формира ЗСО и то је јасно. Важно је да сачувамо мир и присебност", рекао је председник.

Што се тиче политичке и правне природе наших односа, нема ту ничег новог нити ће бити. Важно је да сачувамо мир, присебност и да у миру тражимо најбоља решења за даљи економски развој Србије, за даље јачање Србије у свакој сфери, рекао је Вучић и додао да не верује да ће у скоријем времену бити могућности за нормалан дијалог са Приштином.

Вучић је поново изразио задовољство јучерашњим разговорима са ЕУ званичницима о решавању других проблема на путу ка јединственом европском тржишту.

Председник се захвалио Шпанији на принципијелном ставу по питању КиМ. "Очекивана одлука. Хвала шпанским пријатељима. Показали су да су пријатељи Међународног јавног права", рекао је он.

Говорећи о економији, Вучић је поновио да ћемо пре краја године добити инвестициони рејтинг и оценио да су то и ЕКСПО ствари "за историју".

Нагласио је и да неће мењати политику. "Неко ће вам рећи да је будућност на Истоку јер Сунце тамо излази, неко да је на западу јер носимо њихове фармерке, патике. Ми нећемо да служимо њима, већ свом народу", рекао је он.

Председник је оценио да је "јасно да ће доћи до ескалације и већих проблема" будући да Запад не може да приушти себи да изгуби у Украјини из страха да ће изгубити доминантну позицију наредних 100 година, а Владимир Путин не може да дозволи да Русија изгуби јер не би остало ништа од његовог политичког наслеђа, а ни сама земља у овом облику не би постојала.

"Јасно је да ће доћи до даљих и већих проблема. Биће много тежи и већи сукоб него данас, полако се томе приближавамо морамо да будемо спремни, да се сачувамо, склонимо", рекао је он. "Морамо да се боримо да сачувамо мир. Морамо да се спремимо да чувамо мир, да радимо, да градимо, да чувамо паре и зато сам молио министре", додао је.

Вучић је најавио да ћемо "цело лето вредно да радимо, напорно да радимо како би се припремили све. Да обезбедимо довољно горива, довољно воде, довољно струје".

"Молим људе да разумеју државу. Не можемо да имамо плате као у Немачкој, али смањујемо разлику. И сваке године да тако радимо, та разлика ће бити мања. Мерићемо је у годинама, прво двоцифреним, а затим једноцифреним", рекао је председник.

Осврнувши се на резолуцију о Јасеновцу у Црној Гори, Вучић је изразио сумњу да ће је донети, али је нагласио да ће им честитати ако је донесу.

Осврнувши се на неуспех Србије на Европском првенству у фудбалу, Вучић је рекао да очекуке "озбиљан разговор јер нико у Србији неће да се задовољи 17. или 21. местом у било чему".

Вучић је јуче био у једнодневној радној посети Бриселу где је учествовао у новој рунди дијалога Београда и Приштине који се води под покровитељством Европске уније. Председник је новинарима после састанака рекао да Аљбин Курти "није хтео или није смео" да се разговара са њим.

image