Србија и Балкан

Усвојена Резолуцијa о Јасеновцу у Скупштини Црне Гoре

Председник Скупштине ЦГ Андрија Мандић закључио је гласање: 42 посланика су гласала за, 1 је био против, док уздржаних није било
Усвојена Резолуцијa о Јасеновцу у Скупштини Црне Гoре© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Скупштина Црне Горе усвојила је данас Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу. 

Председник Скупштине ЦГ Андрија Мандић закључио је гласање: 42 посланика су гласала за, 1 је био против, нема уздржаних.

"Урадили смо данас велики посао, од када сам председник парламента никад нисам био овако поносан, да се радују душе јасеновачких мученика који су страдали у овом логору. Ово није усмерено против било које државе и ниједног народа, већ против једног страшног режима ", рекао је Мандић по завршетку гласања.

Он је додао да је Црна Гора прва држава на планети која се на овакав начин понела према овом питању, да је овим показала да је део озбиљног региона који има будућност.

Да се предлог претходно нађе на седници како би се обавила расправа подржало је 42 посланика, од 42 присутна. Против и уздржаних није било.

Седница Скупштине Црне Горе је настављена након што је прекинута, због одржавања Колегијума председника парламента на захтев опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС).

У наставку седнице лидери Нове српске демократије (НСД) и Демократске народне партије (ДНП) Андрија Мандић и Милан Кнежевић доставили су амандмане на Предлог резолуције о Јасеновцу, којим је предложено да њом буду обухваћени и логори у Дахауу и Маутхаузену.

Расправа је завршена око 18 часова, после чега је уследило гласање.

Ко је напустио салу?

Било је извесно да ће предлог подржати ПЕС, Демократе Црне Горе, ЗБЦГ, посланици СНП који су поднели амандмане, док ће против бити опозициона ДПС и њени традиционални сателити, као и ГП Ура Дритана Абазовића.

У завршној речи, председник парламента Андрија Мандић, као предлагач, рекао је да ће Црна Гора бити прва држава која је усвојила резолуцију о геноциду у Јасеновцу. Он је рекао, коментаришући нападе на посланике ПЕС-а, да не верује да они којима су главни актери били хероји Скај комуникације, Радоје Звицер и Нено Калуђеровић, данас нападају групу честитих посланика.

"Данас радимо велику ствар гласајући за ову резолуцију. Померићемо Црну Гору корак напред од оног дна, где су нас довели ови који су заробили државу везама са организованим криминалом. Видели сте где су завршили бивши челници правосуђа", рекао је Мандић.

Он је навео да су се и пре 1918. године у Црној Гори на Видовдан доношене важне одлуке. Рекао је да нашој генерацији, која се не бави шверцом, припала част да помери Црну Гору корак напред.

"Уз све повике које саопштава опозиција, али парламент је такав, уз све протесте, морам рећи "Видовдане, мој очињи виде", ово је оно што треба да буде основа на којој ће се зидати боља и поштенија Црна Гора, па како год ко о томе мисли. Ово је већинска Црна Гора. Живела Црна Гора", рекао је Мандић.

Из Уре сматрају да је овај документ Црној Гори непотребан, јер геноцид у Јасеновцу нико не спори и тврде да се о њему расправља у парламенту под притиском званичног Београда.

Говорећи о резолуцији, Дритан Абазовић је рекао да је она ништа више, већ одговор на усвојену недавно усвојену резолуцију о Сребреници.

"У наредном периоду можете очекивати стотине резолуција о страдању албанског народа, црногорског народа, али и интернационализацију - страдања са афричког и азијског континента. Ја сматрам да је у Јасеновцу почињен геноцид", казао је Абазовић и додао да у предлогу Резолуције нису додати црногорски грађани.

Према његовим речима, најважнија ствар која остаје за сутрашсњи премијерски сат, јесте да је премијер Милојко Спајић преварио људе из Хрватске.

Након што је председник парламента Андрија Мандић предложио да се дневни ред допуни Предлогом резолуције о геноциду у Јасеновцу, који је претходно прошао Законодавни и Одбор за људска права и слободе, посланик ДПС Андрија Николић затражио је одржавање кратког ванредног Колегијума на којем ће, како је рекао, посланици ДПС-а изложити своје захтеве.

"Да на тој седници поразговарамо о даљем учешћу опозиције у раду тог Колегијума, имајући у виду да сте седницу сазвали мимо пословника и да сте нас на претходној седници колегијума обавестили да ћете нас позвати онда када обезбедите кворум", казао је Николић.

Рекао је и да Мандић не може да "понижава Скупштину" и да је, како тврди, председник парламента "демонстрирао бахатост и самовољу".

Најгласнији противници из ДПС тврде да ће Хрватска зауставити црногорски европски пут, ако резолуција буде усвојена. 

Лидер Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) Адријан Вуксановић је захвалио Хрватској и њеном државном врху на томе што је Црна Гора добила позитиван ИБАР, али је устврдио да, како је навео, "оно што руководство Србије није успело да спроведе подмеће преко Црне Горе".

Посланик УЦГ Владимир Добричанин је замерио посланицима опозиције да, када говоре о резолуцији, не говоре о злочину над Србима, јер, како је казао, не смеју.

Посланик ДПС Иван Вуковић сматра да предложена резолуција искључиво има везе са трулим компромисима како би се својим гласачима оправдало подржавање Владе која је гласала за Резолуцију о Сребреници у Скупштини УН.

Слађана Калуђеровић из СНП-а је истакла да је њена партија приложила амандмане према којима се осуђују сви злочини који су спроведени на територији НДХ.

"Први логор је био Јадовно, који је отворен у јуну 1941, а након његовог затварања, отворен је Јасеновац. Постојала је теза да трећину Срба треба покатоличити, трећину побити, а трећину раселити", казала је Калуђеровић и додала да су и Хитлерови сарадници били згрожени злочинима у НДХ.

Она је додала да је неопходно да се наведу сви логори, а да Јасеновац буде симболично први.

"Дошло је доба да осудимо злочине над српским народом", истакла је посланица СНП.

Шеф посланичког клуба Деморката Борис Богдановић констатовао је да је "Јасеновац вечна опомена где мржња може одвести".

"Прича о Јасеновцу надилази границе времена. То је била животињска мапина смрти. То је била тачка на којој су се све ноћне море материјализовале. Свака прича и говор о Јасеновцу морају почети ћутањем. Ова резолуција није тачка на причу о тој теми, већ опомена свету и будућим генерацијама на шта је спреман људски ум кад није ограничен моралом и инсититуцијама. Јасеновачки геноцид није тема упућена против било кога, нити против једне државе, нације, народа... То је тема помрачења ума читаве једне политичке генерације. Нек је проклет сваки џелат који је убијао у Јасеновцу", казао је он и додао да ће његов посланички клуб гласати за Резолуцију.

Расправа је на моменте прелазила у полемику посланика парламентарне већине и опозиције, поново се причало о четницима и партизанима, помињали су се Дража Михаиловић и његова жена, али и страдање Павла Ђуришића. 

Предлог резолуције о Јасеновцу поднет је средином маја, неколико дана пре него што је Црна Гора подржала усвајање резолуције о геноциду у Сребреници на Генералној скупштини Уједињених нација. Након тога, из Демократске народне партије су поручили да је усвајање резолуције о Јасеновцу најкасније до краја јуна предуслов да чак и размотре даљу подршку Спајићу.

Председник ДНП-а Милан Кнежевић изјавио је раније овог месеца да би волео да се 28. јуна, на Видовдан, гласа о резолуцији у Јасеновцу како би се симболично послала порука "да се у Јасеновцу догодио незапамћен геноцид, који многи покушавају да релативизују и изједначе са неким злочинима".

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније да не очекује да црногорски парламент донесе резолуцију о геноциду у Јасеновцу. Додао је да је спреман, уколико се то ипак догоди, да се извини за погрешну процену и честита им на доношењу резолуције.

Хрватска упућује протестну ноту Црној Гори?

Поједини медији пренели су вест да ће Хрватска да упути протестну ноту Црној Гори због тога што се Резолуција о геноциду у Јасеновцу нашла на дневном реду Скупштине.

Наводно је речено да уколико резолуција буде усвојена, Хрватска ће повући на консултације свог амбасадора у Подгорици Веселка Грубишића. 

Вечерњи лист је објавио да се поред тога спекулише и о могућности да Хрватска прогласи све посланике у црногорском парламенту који гласају за резолуцију о Јасеновцу за персоне нон грата.

Из Амбасаде Хрватске у Црној Гори за РТЦГ су казали да не могу да потврде те информације.

Из Министарства спољних послова Црне Горе још увек нема званичних информација о овоме.

image