Србија и Балкан

Централна државна манифестација и седница Владе Србије поводом Видовдана у Крушевцу

Поводом обележавања Видовдана биће одржан и приказ наоружања и војне опреме
Централна државна манифестација и седница Владе Србије поводом Видовдана у Крушевцу© Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Поводом обележавања Видовдана у Крушевцу се одржава централна државна манифестација, седница Владе Србије и приказ наоружања и војне опреме.

Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије организује обележавање дана сећања на владавину кнеза Лазара полагањем венца у манастиру Раваница, најављена је и седница Владе Србије у Крушевцу и централна државна церемонија на којој ће бити приказана и војна опрема.

У манастиру Раваница од девет сати биће одржан парастос кнезу Лазару и косовским јунацима који ће служити владика Игњатије и свештенство СПЦ, а присуствоваће и премијер Милош Вучевић.

Вучевића ће у манастирској порти дочекати владика браничевски Игњатије и игуманија мати Марија. Гости ће потом отићи да се поклоне испред кивота кнеза Лазара Хребељановића и упале свеће.

Седница Владе Србије, која ће се одржати у Крушевцу, заказана је за 11.30 сати у Градској кући. Након седнице владе, премијер Вучевић ће у 12 сати положити венце на Споменик косовским јунацима, након чега ће уследити његово званично обраћање.

Од 12.30 сати предвиђен је обилазак Тактичко-техничког збора и приказ наоружања и опреме.

У оквиру обележавања Видовдана грађани ће на Тргу косовских јунака и околним улицама моћи да погледају оклопна средства, артиљеријска оруђа и системе, савремене системе за противваздухопловна дејства и средства из производног програма Одбрамбене индустрије Србије.

Биће приказана и борбена средства која су недавно примљена у јединице Војске Србије, а до сада нису представљена јавности, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Видовдан је велики национални празник Срба и државни празник којим се изражава поштовање и захвалност свима који су се борили за отаџбину.

Са посебним пијететом Видовдан је на државном нивоу у Србији обележен још 1889, када је у Крушевцу, одакле је кнез Лазар кренуо у бој на Косово 1389, поводом пет векова од битке, одржана велика манифестација. Тада је изграђен и репрезентативан споменик на централног градском тргу.

image