Србија и Балкан

Додик: За разлику од западних амбасадора и булументе из Сарајева, Српска штити Дејтон

Председник Републике Српске објаснио је шта све стоји у Дејтонском споразуму и која су права Републике Српске
Додик: За разлику од западних амбасадора и булументе из Сарајева, Српска штити Дејтон© Borislav Zdrinja, Zipa Photo/ATAImages

Од када је у Паризу потписан Дејтонски споразум, кренула је и противправна ревизија и неовлашћено дописивање Устава БиХ, кроз наметања, отимања и искривљена тумачења, на штету Републике Српске, поручује председник Српске Милорад Додик у ауторском тексту објављеном за "Глас Српске".

"У том удруженом криминалном подухвату против међународног права стално учешће имају високи представници и Уставни суд БиХ. У злочину против мира њима је помагало до 2000. самоизабрано тело самоизабраних земаља које себе назива Савет за спровођење мира (Peace Implementation Council). Тај ПИК од педесетак чланова није се састао 24 године, па је неактивношћу престао да постоји", истиче Додик питајући како онда може постојати управни одбор непостојећег ПИК-а "као нека фантомско-вампирска структура" која и данас прети Републици Српској и њеним демократски изабраним уставним органима.

Дејтонски споразум и његови анекси ни на једном месту не помињу "тај ПИК-овски клан" као што и не помињу високог представника, наглашава Додик додајући да је Преамбулом Устава БиХ јасно одређено да су потписници "опредељени за суверенитет, територијални интегритет и политичку независност БиХ у складу са међународним правом".

"Постојање ОХР-а и страних судија у Уставном суду БиХ апсолутно је неспојиво са процесом европских интеграција. Јавно изнесени ставови политичких актера из Сарајева јасно указују да управо и ОХР и Уставни суд БиХ представљају инструменте бошњачке политике у обрачуну са Републиком Српском. Да ли је уопште могуће градити будућност у земљи у којој се неки од конститутивних народа, а сада су то два од три, па све и да је само један, боре за права која им по уставу припадају", пита се председник Српске.

У свом настојању да се супротстави правном насиљу, РС се, према његовим речима, увек суочава са претњама и санкцијама њеним институцијама, медијима, функционерима, правним и физичким лицима, пословним банкама.

"То је вид тероризма без икаквог правног и цивилизацијског основа. Република Српска је опредељена за очување и поштовање Устава БиХ, као саставног дела Дејтонског споразума, који је дао шансу да се кроз успостављање мира и новог уставно-политичког система одвија и нови живот БиХ. То је и могућност да се договором и консензусом мења све што сами унутрашњи актери процене да је потребно мењати. Нико споља нема право то да ради нелегалним методама, јер се међународни уговори могу мењати анексима које закључују стране потписнице", наводи Додик.

Председник Републике Српске подсећа и да се, "за разлику од западних амбасадора и званичника као и све булументе политичког Сарајева", Република Српска увек позива на Дејтонски споразум при томе тачно наводећи његове одредбе.

"Дејтонски споразум је оснивачки документ БиХ, како каже учесник дејтонских преговора Кристофер Хил, садашњи амбасадор САД у Београду. Хил каже да је Дејтон основа територијалног интегритета БиХ, територијалног интегритета ентитета унутар БиХ и да ове елементе Дејтона морају поштовати све стране. Дејтон је универзално подржан од стране САД. Да је тако, не би било криза, нереда и хаоса у БиХ који ствара америчка амбасада заједно са нелегалним Кристијаном Шмитом и бошњачким подржавањем таквог противправног деловања", указује Додик.

Он објашњава и да ентитетима припада и надлежност за имовину, обавештајно-безбедносну службу и друге бројне надлежности које су отимане на разне начине.

Бошњачке структуре, каже, живе у заблуди да су уз помоћ високог представника кога подржава део међународне заједнице, заувек успеле неуставно променити дејтонску уставну структуру БиХ. А нису, зато што се ентитети, читај Република Српска, нису одрекли права и надлежности по Дејтонском споразуму.

"Дејтонска структура БиХ уважава право на самоопредељење тако што задржава широк степен аутономије ентитета, а конститутивним народима БиХ даје битне механизме одлучивања и заштите њихових уставних права. У оквирима Дејтонског споразума право Републике Српске, односно српског народа, на самоопредељење подразумева очување дејтонске структуре, односно очување широке аутономије ентитета, уставом додељених надлежности и прописаних механизама заштите права конститутивних народа, тиме и српског народа", подвлачи Додик.

image