Србија и Балкан

Вучевић: Видовдан је дан кад смо победили а не изгубили, завет за непрекидну борбу за слободу Срба

На овај дан сећамо се многобројних мученика који су пали за отаџбину, род и веру, пре Косова, на Косову и после Косова, поручио је премијер Србије у Крушевцу на обележавања националног празника Видовдан и 635. годишњице Боја на Косову
Вучевић: Видовдан је дан кад смо победили а не изгубили, завет за непрекидну борбу за слободу Срба© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је у Крушевцу, на централној манифестацији обележавања националног празника Видовдан и 635. годишњице Боја на Косову, да је Видовдан угаони камен наше културе и националног идентитета, али и подсетник на кључне тренутке и искушења кроз које смо као народ прошли у историји.

Премијер је казао да је 28. јун један од најважнијих датума у историји Србије и српског рода, те да је Видовдан, "дан када се преплићу прошлост, садашњост и будућност", пренео је Танјуг.

"И из царског града Крушевца, на Видовдан, желим да поручим да Влада Србије заједно са председником и врховним командантном Александром Вучићем наставља одлучну борбу за очување државних националних и народних интереса, за опстанак КиМ и пре свега за опстанак Срба на КиМ", истакао је Вучевић.

Он је навео да је овај празник "моменат који симболизује отпорност, пожртвованост и оно све што је добро у нама".

"Видовдан је јавна исповест колективног сећања које опомиње и буди, храбри и бодри, крепи и учи. Видовдан је, и то да запамтимо, дан када смо победили, а не изгубили. На овај дан сећамо се многобројних мученика који су пали за отаџбину, род и веру, пре Косова, на Косову и после Косова.

"Међу њима, на првом месту, свети кнез Лазар који се 1389. пре приволео небеском него пролазном земаљском царству. Лазар је донео одлуку да се бори знајући да су све околности против њега, што оличава дух Видовдана. А то је бирање части уместо потчињавања неправди, јачем и снажнијем. То је оно што ниске душе утамничене ропским ланцима нити могу да схвате, нити да разумеју", нагласио је Вучевић.

Вучевић је подсетио да је свака генерација имала свој видовдански испит.

"Кроз наш рад морамо осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације да живи, ради и гради се Србија", рекао је Вучевић и нагласио да је Видовдан завет за непрекидну борбу за слободу која је одредила нашу историју.

Подсетио је да се Србија последњих година суочава са новим изазовима.

"Притисци из иностранства, угрожавање наше политичке независности, оспоравање наше војне неутралности и кршење међународног права тестирају нашу мудрост, стрпљење и одлучност. Видовдан нас живо подсећа и учи да смо у прошлости превазишли веће изазове и из њих изашли јачи", рекао је он.

Премијер је оценио да смо највеће победе постизали комбинацијом светог тројства нашег опстанка - а то су, како је додао - мудрост, стрпљење и и беспрекорна и заветна одлучност, кад затреба.

"Овде смо да научимо нашу децу значају Видовдана како би они чували вредност због којих смо поносни што смо Срби и због чега су нас и сви други народи поштовали и дивили нам се у тој заветној укорењености у Видовдану", рекао је Вучевић и подсетио да и данас као и много пута кроз историју, опет покушавају да Србији сломе кичму због КиМ.

Он је поручио да се наставља одлучна борба за очување државних националних и народних интереса, за опстанак КиМ и пре свега за опстанак Срба на КиМ.

Вучевић је додао да наша снага лежи у прецима, али пре свега у потомцима - у нашем народу и уједињеној Србији која никда не сме да се дели.

Вучевић рекао и да снажно подржава предлог обавезног враћања војног рока не да би се спремали за рат и да би спремали младиће да иду на нека бојишта и ратишта, него да би гарантовали независност, слободу и мир.

"Што нам је јача војска, мир је сигурнији. Управо супротно од онога ко прича да не треба да улажемо у војску или не треба да јачамо војску и кроз наоружање војне опреме и пре свега људски, кадровски, јер не прича истину и не разуме да јака, снажна војска, добро опремљена, обучена и бројнија, је најбољи гарант очувања мира", указао је он.

Према његовим речима, то је највећа одвраћајућа сила према свима онима који су злонамерни према нашој држави и да је ова година идеална да се о томе и разговара, јер Министарство одбране Војске Србије, како је рекао, ако се донесе таква политичка одлука, мора да има један временски оквир да припреме све оно што је неопходно за то.

"Гледао сам истраживања и постоји велика подршка за враћање војног рока. Говоримо о мушкарцима од 20 до 30 година који би служили обавезни војни рок да и подржавају такву одлуку", навео је он, додавши да је у питању краће служење војног рока, које би трајало три до четири месеца.

Он је истакао да снажно подржава ту одлуку и то не само као председник Владе, него као отац двојице синова.

"Немам никакав проблем и не желим да наша деца иду у било какав рат и било какво страдање, а желим да је наша држава безбедна, сигурна, као и њени грађани", поручио је он.

Вучевић је додао и да је за то да се као што је обавезна и основна школа, да буде обавезно и средњолшколско образовање и рекао да је на ту тему разговарао са министарком просвете Славицом Ђукић Дејановић.

image