Србија и Балкан

На Видовдан приказано најновије оружје Војске Србије: Кинески ПВО систем за заштиту трупа на копну

Први пут је приказан кинески систем кратког домета који омогућава гађање четири циља истовремено на даљинама до 15 километара и висинама до осам километара
На Видовдан приказано најновије оружје Војске Србије: Кинески ПВО систем за заштиту трупа на копну© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

На Тргу косовских јунака у Крушевцу, на тактичко - техничком збору, коме је присуствовао премијер Србије Милош Вучевић, приказано је наоружања и опреме Војске Србије а први пут у Србији је приказан систем за противваздухопловну одбрану (ПВО) ХКу-17АЕ.

ХКу-17АЕ је кинески ПВО систем кратког домета и служи за заштиту трупа на копну. Он омогућава гађање четири циља истовремено на даљинама до 15 километара и висинама до осам километара.

На ТТ збору, приказано је и најмоћније оружје којим српска ПВО располаже, такође кинески систем ФК-3.

Представљен је и модернизовани тенк М-84АС2, са новим нишанским справама, даљински управљаном борбеном станицом, новим експлозивно реактивним оклопом и дигиталним метео сензором.

Изложено је и модернизовано борбено возило пешадије БВП М-80АБ1 са преуређеним ходним делом, новом оклопним заштитом и даљински управљаном борбеном станицом у куполи, новом рампом и бацачем граната.

Премијер и министри су имали прилику да виде и модернизовани ОТ 4X4 транпортер, који има нови Камингс мотор од 286 КС, аутоматски мењач и наоружан је митраљезом 12,7 мм ПАМ.

Премијер Вучевић могао је да види модернизавано возило МРАП 6X6 М-20 са ојачаним оклопом и митраљезом 12,7 мм.

Приказана су домаћа оклопна возила Лазар-3 и Милош, прототип возила Лазански, самоходна хаубица НОРА-Б52 М21, вишецевни модуларни самоходни лансер ракета 122/262 мм Тамнава, самоходни лансери.

Приказани су и ПВО систем кратког домета Мистрал, противавионски систем Пасарс са Бофорс топом, беспилотна летелица "пегаз".

Посетиоци су имали прилику да виде и продајне асортимане српске наменске индустрије, попут муниције Слободе Чачак, пушке крагујевачке Заставе, бомбе, дронове, као и бројну другу опрему...

Вучевић је јутрос у Раваници присуствовао парастосу Светом кнезу Лазару и Косовским јунацима, чиме је отпочело обележавање Дана сећања на владавину кнеза Лазара - 28. јун.

image