Србија и Балкан

Уставни суд БиХ дозволио СДС-у да изађе на изборе

Претходно је ГИК забранио учешће на изборима овој странци
Уставни суд БиХ дозволио СДС-у да изађе на избореGetty

Крњи Уставни суд БиХ је оборио одлуку Централне изборне комисије БиХ и донео привремену меру да се омогући Српској демократској странци учешће на локалним изборима у октобру ове године.

Милан Миличевић, председник СДС-а, рекао је да је ово морална политичка победа и резултат упорности.

"СДС се бори не само за своја права, него за права свих политичких субјеката. Ипак, треба сачекати правоснажност ове пресуде. Наша борба се наставља кроз правне процедуре и постоји читав низ корака како бисмо дошли до краја борбе и учешћа на изборима" навео је Миличевић за "Независне новине".

ЦИК је на недавној седници одбио да дозволи СДС-у учешће на изборима расписаним по Шмитом закону зато што им је блокиран рачун у банци.

Председник Републике Српске Милорад Додик тада је рекао да је апсолутно неприхватљива одлука ЦИК-а да Српска демократска странка (СДС) не може да учествује на изборима, те да очекује да након тога председник те странке Милан Миличевић закаже састанак председника свих политичких партија.

"Мој предлог је да се тај састанак одржи што је пре могуће и да се све политичке партије које су се пријавиле на изборе повуку и да се усмеримо на доношење закона Републике Српске о изборима и спроведемо их по нашим законима", рекао је Додик, лидер СНСД-а.

image