Србија и Балкан

Владика Теодосије: Никада се нећемо одрећи наших светиња

Овим сабирањем показујемо да су наше светиње – живе светиње и наше свето Косово и Метохија да нама припадају, поручио је Теодосије
Владика Теодосије: Никада се нећемо одрећи наших светиња© B.P./ATAImages

Владика рашко-призренски Теодосије поручио је да данас у манастиру Грачаници након свечане литургије поводом Видовдана да овим сабирањем православни верници "полажу животни испит" и да "ништа написмено" не може бити јаче од вере и да се Срби никада неће одрећи својих светиња и КиМ.

"Овим сабирањем показујемо да су наше светиње – живе светиње и наше свето Косово и Метохија да нама припадају. Никаква декларација, резолуција, ништа написмено не може бити јаче од овога што је данас овде присутно у порти манастира Грачанице. Света литургија и ми сабрани у њој, тело Христово. Тиме показујемо да ове светиње нама припадају и да се нећемо одрећи ни наших светиња, али ни нашег Косова и Метохије", рекао је Теодосије.

Честитајући верницима празник – Видовдан, владика Теодосије је рекао да је то и верски, али и државни празник, а да се сабирањем народа у манастиру Грачаница, у цркви - задужбини краља Милутина "полаже животни испит".

"Као некада Свети кнез Лазар, војсковођа, војници, српски мученици и све до данашњих дана, тако и ми данас сабрани овде треба да покажемо ко смо, шта смо и зашто смо опредељени у овом пролазном земаљском животу. Треба да покажемо да ли држимо завет господа нашег Исуса Христа, да ли држимо завет Светог Саве и Светих из рода нашег, Светог кнеза Лазара и светих мученика и новомученика. Колико смо верни нашој вери православној, али и колико смо верни и нашим светињама и нашој светој косовско-метохијској земљи", нагласио је Теодосије.

Он је додао да су власти у Приштини поново забраниле патријарху српском Порфирију улазак на територију КиМ.

"Преносим поздраве његове светости патријарха Порфирија који сваке године био са нама и који је у својој беседи говори да доласком овде – долази у очев дом. Нажалост, ове године њему је ускраћено да дође и у свој манастир Пећку патријаршију, али и овде у Грачаницу. Али, они који мисле да ће тиме нешто постићи, насупрот томе они показују ко су, шта су и каква је њихова култура спречавајући престојатеља наше цркве да буде са свештенством, монаштвом, са верним народом данас на овај празник Видовдан поред свете Грачанице", рекао је Теодосије.

Он је поручио да су православни верници опредељени за Христов и вечни живот.

"Ми смо хвала Богу опредељени за Христов пут, крстоваскрсли пут и имамо веру и наду, а Господ нам даје и љубав да живећи по јеванђељу овај живот проводимо тако да њиме наследимо онај лепши, вечни живот за који се определио Свети кнез Лазар и сви сви свети мученици", закључио је Теодосије.

image