Србија и Балкан

Приштина блокира дијалог: Који су механизми Београда за очување КиМ?

Воља Београда да преговара и спремност на конструктиван дијалог требало би да су позитивно оцењени од међународне заједнице, посебно од Запада, јер то помаже да се очувају мир и стабилност и постигне напредак, ипак, резултат изостаје, оценили су саговорници РТ Балкан
Приштина блокира дијалог: Који су механизми Београда за очување КиМ?Getty © Westend61

Приштина не жели преговоре већ признање тзв. Косова и неће одустати од својих циљева, указују саговорници РТ Балкан, који истичу да једино САД, а не ЕУ, под чијим окриљем су преговори, могу да изврше притисак на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да не блокира дијалог.

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче гостујући на ТВ Пинк да Аљбин Курти није желео да разговара у Бриселу, већ је желео дејуре признање "Косова", као и да због тога није дошао на разговоре које Београд никада није одбио.

Саговорник РТ Балкан аналитичар Стевица Деђански оценио је да Београд нема никакву другу опцију "осим да се сваки пут појавимо на разговорима, за које унапред знамо да се неће одржати како треба".

"Исто тако знамо и да нико неће извршити притисак на Аљбина Куртија да преговори теку по програму који је направљен. Немамо луксуз да се не појавимо, јер појављивањем и покушајем да конструктивно учествујемо у преговорима Куртију и његовим менторима одузимамо аргумент да су Срби криви", указао је Деђански, додајући:

"Председник Србије Александар Вучић је тај модел дипломатије довео до савршенства јер им избија из руку све аргументе против Србије оваквим приступом."

Народни посланик Милован Дрецун оценио је да Приштина договоре не жели, због чега је маневарски простор за било какво деловање Београда у условима када је Курти дефинисао своје политичке циљеве, које жели да реализује злоупотребљавајући дијалог.

"Основни циљ је да добије признање од Београда за лажну државу Косово и због тога злоупотребљава дијалог, блокира га, поставља неке услове, са намером да се не постигне никакав други договор осим да добије признање од Београда. Други циљ је да дијалог искористи као адут за предстојеће изборе на КиМ. Јер жели да покаже да је он човек од речи, који је Албанцима обећао да неће формирати ЗСО, да ће интегрисати, како он каже север косова у лажну државу Косово и да покаже да је принципијелан", навео је Дрецун.

Према речима Милована Дрецуна, Приштина користи "полуобећања" о ЗСО као део притисака на Београд.

"Као када дођу у Брисел, па не желе да се виде, али показују кобајаги као неку контруктивност, али све то користе да се на Београд изврши притисак и то је толико отворено и видљиво, да је нереално очекивати да се са Приштином постигне било који договор у таквим условима", објаснио је народни посланик.

Механизми Београда – мач са две оштрице

Београд мора да проналази механизме да помогне српском народу да опстане на Косову и Метохији, навео је Дрецун.

"Морамо да сачувамо Србе од терора који Курти спроводи, да се избегну било какви инциденти који би му послужили за појачавање терора над Србима, да упорно инсистирамо на томе да се сва питања решавају договором", рекао је он.

Председник Србије јуче је оценио да константна хапшења и прогони Срба на које међународна заједница не реагује заправо показују да они не знају шта да раде са Куртијем али их то и "не секира много", а да са друге стране Курти не жели да формира Заједницу српских општина.

Дрецун је истакао да Београд мора да инсистира и на формирању ЗСО "да то не буде тамо нека седма тачка Француско-немачког плана, већ приоритетно питање".

"Треба да тражимо да се реализује све оно што је договорено у Бриселу. Немамо много могућности, али можемо и ми са наше стране да вршимо одређени притисак, не према Приштини, јер она гура своју политику једностраних акција против интереса српског народа", указао је наш саговорник и објаснио:

"Можемо да вршимо притисак према ЕУ и према САД, једноставно да не прихватамо ствари које се траже од нас и да искажемо чврстину у том ставу, да не помисле уопште на Западу да могу да нас натерају да признамо лажну државу Косово на било који начин. На пример, ми можемо да изнесемо захтев да нећемо учествовати ни у каквим преговорима док се не формира ЗСО, мада је то мач са две оштрице, али нешто мора да се предузме."

"Статус кво" и администрација у Вашингтону

Сада је на снази "статус кво", навео је Деђански, уз оцену да ће "тако и остати док се не ресетују односи у свету, а то значи не пре следећег пролећа, односно неће пре формирања нове администрације у Вашингтону".

"Ко год да победи – нас не треба да интересује, битно је да дође нова администрација. Механизам за дисциплиновање Приштине имају само САД, а за сада то не желе да ураде", поручио је аналитичар.

Он се осврнуо на Габријела Ескобара, који је био изасланик САД.

"Ескобар је рекао, парафразираћу, да ће Приштина  морати да спроведе формирање ЗСО, или са Куртијем или без њега. Сада Ескобара нема, а Курти је ту, што значи да се став Америке још није променио и са овом администрацијом то дефинитивно неће да се деси", указао је Деђански, додајући:

"Питање је онда зашто су преговори под окриљем ЕУ, јер ако би Америка директно одлучивала, онда би исто могла да тражи и Русија и Кина и остали. Овако је измештено у ЕУ и они су, као, само посматрачи. Увек у изјавама из САД потенцирају да подржавају напоре Европске уније, а знамо да само Вашингтон може да утиче заиста, али је то, у ствари, маска, да се не би умешале остале велике силе или да ми, као Србија, не бисмо тражили помоћ пријатељских земаља."

Вучић је среду био у једнодневној радној посети Бриселу где је учествовао у новој рунди дијалога Београда и Приштине који се води под покровитељством Европске уније. Председник је новинарима после састанака рекао да Аљбин Курти "није хтео или није смео" да се разговара са њим.

Решење, објаснили су наши саговорници, може доћи само уз дијалог и поштовање Бриселских споразума.

Воља Београда да преговара и спремност на конструктиван дијалог требало би да су позитивно оцењени од међународне заједнице, посебно од Запада, јер то помаже да се очувају мир и стабилност и постигне напредак оценили су наши саговорници, ипак, резултат изостаје.

image