Србија и Балкан

Додик: Документ о мирном раздруживању које предлаже Република Српска је завршен

Председник Републике Српске је истакао да је документ донесен имајући у виду немогућност да БиХ нормално функционише, чак ни у оквирима Дејтонског споразума који је, како је навео, "разваљен интервенцијама највише странаца, уз асистенцију Бошњака, а без консултација са друга два народа у БиХ, Србима и Хрватима
Додик: Документ о мирном раздруживању које предлаже Република Српска је завршенGetty © stock photo/NatanaelGinting

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је документ о мирном раздруживању који предлаже Република Српска завршен и да ће у наредним недељама бити понуђен Федерацији БиХ.

Додик је истакао да је документ донесен имајући у виду немогућност да БиХ нормално функционише, чак ни у оквирима Дејтонског споразума који је, како је навео, "разваљен интервенцијама највише странаца, уз асистенцију Бошњака, а без консултација са друга два народа у БиХ, Србима и Хрватима".

Он је навео да овај документ предвиђа да се формирају две независне политичке и територијалне целине које ће живети и функционисати у складу са споразумом насталим на бази тог документа.

"Одређене ствари које сада постоје, граница и неке друге, требало би да функционишу три до пет година, а у међувремену да се уреде односи како би то најбоље функционисало у корист и људи и роба, тако да не буде неких посебних застоја те врсте", рекао је Додик у интервјуу за Спутњик.

Председник Републике Српске саопштио је да је документ веома студиозно урађен и да ће иза њега стати Влада и Народна скупштина Републике Српске.

"То је на бази Дејтонског споразума, јер он предвиђа да је Република Српска страна, као што је то и Федерација. Неће се укључивати заједнички ниво јер он нема ништа с тим – он је изведен из два ентитета", рекао је Додик.

Он је истакао да је зато важно да Република Српска одбрани своје интересе на политички миран начин кроз предлагање решења која ће у наредним седмицама бити понуђена Федерацији.

"Већ чујемо да постоји неспремност да се било шта расправља о томе, али ми смо и разумели да је ово тек почетак којим би требало да анимирамо јавност не само домаћу, него и ону у ФБиХ, а и међународну да схвати да је БиХ промашен пројекат и да од њега не може да се направи ништа што би било самоодрживо", рекао је Додик.

Он је навео да БиХ може да буде протекторат, што се по његовим речима и показало, али не може да буде самоодржива.

Додик је истакао да је документ о мирном раздруживању почетак и предлог Републике Српске, који ће "упорно враћати на јавну сцену, јавне договоре и расправе".

"Инсистираћемо да се изјасне о томе, не само кроз одбијање да се прихвати разговор о томе, него да се изнова увек види шта су то њихови предлози. Ако предлажете да нестане Република Српска, то није опција. То напросто не може да функционише", рекао је Додик.

image