Србија и Балкан

Откривен споменик хероју са Кошара Предрагу Пеђи Леовцу у Пљевљима

Потпоручник Војске Југославије Предраг Леовац погинуо је у борби против албанских терориста 14. априла 1999. године, у рејону села Кошаре код Ђаковице
Откривен споменик хероју са Кошара Предрагу Пеђи Леовцу у Пљевљима© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Споменик хероју са Кошара потпоручнику Предрагу Пеђи Леовцу откривен је данас у Пљевљима, а церемонији су присуствовали председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, делегација Министарства одбране и Војске Србије и амбасадор Републике Србије у Црној Гори Небојша Родић, који су потом положили венце крај споменика.

Делегацију Министарства одбране и Војске Србије предводио је вршилац дужности секретара Министарства одбране Небојша Николић, а у њеном саставу били су начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић и заменик командира карауле Кошаре и саборац потпоручник Саша Радојевић.

Откривању споменика и полагању венаца присуствовали су чланови породице Леовац, пријатељи, грађани, саборци, представници Културног центра "Предраг Пеђа Леовац" и Општине Пљевља, саопштило је Министарство одбране.

Епископ милешевски Атанасије уручио је породици Леовац Орден Белог анђела Српске православне цркве.

Потпоручник Војске Југославије Предраг (Мила) Леовац рођен је 20. децембра 1975. године у Пљевљима у Црној Гори. Завршио је Војну академију Копнене војске, смер пешадија. Током борбених дејстава на Косову и Метохији налазио се на дужности командира вода у 53. граничном батаљону.

Погинуо је у борби против албанских терориста 14. априла 1999. године, у рејону села Кошаре код Ђаковице. Одликован је Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

Ове године, на обележавању 25 година од погибије потпоручника Леовца, његовој породици уручена је Златна плакета Министарства одбране Републике Србије.

Премијер Србије Милош Вучевић поручио да ће Србија заувек чувати сећање на своје синове и кћери који су своје животе принели ради слободе.

"Дошао сам на Видовдан да се поклоним сенима Предрага Пеђе Леовца неумрлог хероја са Кошара! Србија памти и зна ко је вјера а ко не вјера!
Србија ће заувек чувати сећање на своје синове и кћери који су своје животе принели ради нас и наше слободе! Нека ти је вечна слава и хвала бесмртни витеже наш!", поручио је Вучевић, објављено је на његовом профилу на Инстаграму.

image