Хрватска вратила стару праксу: Поново диже цене путарине у сезони

Сезонске цене путарина су уведене 2017. године, али се последње четири године, током и након ковид кризе, нису примењивале, као једна од мера подршке грађанима и економији у туристичкој сезони

Од 1. јула до 30. септембра Хрватска поново уводи скупље сезонске путарине за десет посто, осим за камионе и аутобусе, саопштено је данас из "Хрватских аутоцеста". Тако ће од понедељка за прву групу возила, цена путарина на ауто-путу А1 на деоници од Загреба до Карловца коштати 2,80 евра уместо досадашњих 2,50 евра, док се на деоници Загреб–Дугопоље цена повећава на 26,40 евра уместо досадашњих 24 евра.

Деоница Загреб–Ријека ће коштати 10,10 евра, а до сада је била 9,20 евра, док ће на деоници Загреб–Горичан коштати 6,40 евра, уместо 5,80 евра.

Деоница Загреб–Липовац на А3 поскупљује на 18,60 евра са 16,90 евра, а Загреб–Осијек на 17,70 евра са 16,10 евра.

Из ХАЦ-а подсећају да су сезонске цене путарина уведене 2017. године, али и да се последње четири године, током и након ковид кризе, нису примењивале, као једна од мера подршке грађанима и економији у туристичкој сезони.

Исто тако наводе да је ХАЦ уласком Хрватске у еврозону у конверзији цена путарине заокруживао износе на једну децималу, чиме је корисницима омогућио ниже цене. На пример, ако је путарина у конверзији износила 20,17 евра ХАЦ је заокружио на 20,10 евра уместо на 20,20 евра.

"Последично, значајно се повећавају и трошкови одржавања, сигурности, праћења и управљања прометом у летњим месецима. У укупном саобраћају возила током летњег периода највећи удео возила чине мотоцикли, путничка возила, путничка возила с приколицом и кампери", наводи се у саопштењу ХАЦ-а.