Србија и Балкан

Полицијска акција у Новом Пазару: Нападач на жандарма код амбасаде Израела имао помагаче? (ВИДЕО)

Припадник Жандармерије је оперисан и стабилно је. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је лице које је извршило терористички напад Милош Жујовић (25), верско име Салахудин, конвертит из Младеновца
Полицијска акција у Новом Пазару: Нападач на жандарма код амбасаде Израела имао помагаче? (ВИДЕО)© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Припадник Жандармерије погођен је данас из самострела у врат испред амбасаде Израела у Београду, нападач је убијен, а министар унутрашњих послова Ивица Дачић је рекао да је у питању терористички акт.

Припадник Жандармерије је задобио тешке повреде и оперисан је у Ургентном центру.

Након операције, како је рекао професор Павле Грегорић директор Клинике за ургентну хирургију УЦ Србије пацијент је стабилно.

"Оно што је витално, збринут је, завршена је операција, стабилан је и упућен је на интензивну негу на даље лечење. С обзиром на то да су васкуларни хирурзи одрадили свој посао перфектно. Повређена су мека ткива и мишићи врата, самострел је извађен напоље. Пацијент је стабилан и спреман. И даље ћемо водити рачуна о њему у јединици интензивне неге", рекао је Грегорић, преноси "Блиц".

Терористички напад извршио Милош Жујовић, конвертит из Младеновца

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је лице које је извршило терористички напад испред израелске амбасаде Милош Жујовић (25), верско име Салахудин, конвертит из Младеновца, саопштено је из МУП-а.

"Утврђено је да је лице које је извршило терористички напад Милош Жујовић (25), верско име Салахудин, конвертит из Младеновца, који је прешао да живи у Нови Пазар. У наставку акције, полиција ће извршити претресе на више локација. Све наше снаге су у највишем степену приправности", изјавио је министар Дачић.

Надлежни органи Србије утврђују да ли је нападач који је јутрос самострелом ранио жандарма испред израелске Амбасаде повезан са вехабијама, сазнаје Танјуг.

У току акција у Новом Пазару: Нападач на жандарма код амбасаде Израела имао помагаче?

Због напада на припадника Жандармерије код амбасаде Израела у Београду, полиција је привела још неколико особа које су биле у близини места пуцњаве.

Такође, како сазнаје "Блиц", у току су претреси и на неколико локација у Новом Пазару.

Сумња се да нападач није био сам током напада на жандарма.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић посетио је раније данас у Ургентном центру повређеног припадника Жандармерије.

"Данас око 11 сати НН лице, чији се идентитет утврђује, пуцало је из самострела у припадника Жандармерије који је био на дужности обезбеђења амбасаде Израела, и погодило га у врат. Припадник Жандармерије М.Ј. (1990) је у самоодбрани употребио оружје и савладао нападача, који је од последица рањавања преминуо. Полицајац је у свесном стању превезен у Ургентни центар, где ће бити извршена операција вађења стреле из врата. Све околности напада и могући мотиви се испитују", изјавио је том приликом министар Дачић.

Терористички акт

Министар Дачић је рекао новинарима испред Ургентног центра да се ради о терористичком нападу и да се, према непотврђеним информацијама, ради о вехабијском покрету.

"Поводом напада испред израелске амбасаде Специјално тужилаштво преузело је вођење случаја, ради се о терористичком акту против државе Србије и Жандармерије. Ухапсили смо још неке људе, превентивно, који су се налазили у близини полицијских објеката и заједно са безбедносним службама гледамо да повежемо тај случај. Неке сумње су присутне, индиције постоје да су лица већ позната безбедносним службама, а реч је о вехабијском покрету. Али, то нису потврђене информације и не желимо да нарушавамо истрагу", истакао је министар Дачић.

Превентивно су у Београду појачане мере заштите, додао је, не само испред објеката као што амбасаде и државне институције, већ и у тржним центрима и на шеталиштима.

Како је Дачић објаснио сам објекат обезбеђује Жандармерија, те да се ту налази полицијска кућица у којој је био припадник Жандармерије.

"Непознато лице је, нећемо давати информације док се не утврди идентитет особе, прилазило више пута полицајцу, питао га је где је музеј, поново се вратио, отворио врата кућице, носио је кесу са собом, извадио самострел и погодио је жандарма", објаснио је он.

Министар је истакао да је припаднику Жандармерије М.Ј., који се налази на операцији, стрела била у врату.

"Надамо се да ће све бити у реду, место где је задобио повреду је доста деликатно јер су крвни судови у питању", истакао је министар, додајући да ће операција трајати неколико сати.

Дачић је истакао да нико из израелске амбасаде није био угрожен.

"Апсолутно није био угрожен нико. Што тиче амбасадора и запослених њих обезбеђује друга јединица, за заштиту личности", рекао је Дачић.

Он је навео да су се већ јављале разне службе и полиције из света, које желе да нам помогну.

"Ми смо наравно, захвални ако имају било какву обавештајну информацију. И пре свега их упућујемо и на наше безбедносне службе да дају своју информацију", навео је Дачић.

Стефановић: ВЈТ наложило обдукцију нападача на жандарма и друге неопходне радње

Главни јавни тужилац ВЈТ у Београду Ненад Стефановић изјавио је за Танјуг да је дежурни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду наложио обдукцију нападача и све друге неопходне радње како би се расветлиле све околности данашњег напада на припадника Жандармерије М.Ј. (34), који је био на дужности обезбеђења амбасаде Израела у Београду.

Стефановић је рекао да се дежурни јавни тужилац ВЈТ у Београду и јавни тужилац Јавног тужилаштва за организовани криминал налазе на лицу места где је данас око 11 часова нападач, чији се идентитет утврђује, из самострела устрелио припадника Жандармерије и погодио га у врат.

Припадник Жандармерије је у нужној одбрани, употребио ватрено оружје и пуцао на нападача, који је од последица рањавања преминуо, навео је Стефановић.

Огласило се Министарство спољних послова Израела

Запослени у амбасади Израела у Београду нису повређени у покушају терористичког напада, дипломатско представништво је затворено, околности ванредног догађаја се разјашњавају, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Израела, а преносе Риа новости.

Израелски министар спољних послова Израел Кац захвалио се данас Влади Србије на брзом одговору на "покушај терористичког чина" на амбасаду Израела у Београду.

"Желим да захвалим Влади Србије и онима који су били укључени у брзу реакцију, на њиховој подршци и сарадњи поводом покушаја терористичког чина на амбасаду Израела у Београду, током којег је српског жандарма повредио терориста. Такође, повређеном жандарму желим брз опоравак. Тероризам не може бити толерисан", написао је Кац на свом налогу на мрежи Икс.

Вучевић осудио "гнусни терористички напад"

Председник Владе Србије Милош Вучевић најоштрије је осудио "гнусни терористички напад" данас у Београду, испред израелске амбасаде, истакавши да ће држава Србија умети одлучно да одговори на претњу тероризма и поручио грађанима да се могу осећати безбедно.

Вучевић саопштио је да је напад испред амбасаде Израела акт безумља, који се не може приписати ниједној религији и ниједном народу.

"Реч је о злоделу појединца са именом и презименом. Стога позивам грађане да остану мирни и не подлежу пропаганди оних који би желели да нас међусобно заваде", саопштио је премијер поводом рањавања припадника Жандармерије испред израелске амбасаде.

Он је рекао да ће "држава Србија умети одлучно да одговори на претњу тероризма".

"Свако ко је мислио да нас може дестабилизовати оваквим непочинствима, преварио се", навео је премијер.

Он је српском жандарму пожелео брз опоравак, а грађанима Србије поручио да се могу осећати безбедно.

"Наша земља је била и остаће мирна, стабилна и просперитетна, а међуверски склад ће наше друштво красити и даље", закључио је Вучевић.

Гашић: Напад на жандарма подмукли кукавички акт

Покушај убиства жандарма није само терористички, него и подмукли кукавички акт, молимо се за његово здравље и надамо брзом опоравку, изјавио је министар одбране Братислав Гашић.

Он је истакао да је систем одбране и безбедности Републике Србије снажан и стабилан и да ће оштро и бескомпромисно одговорити на сваки вид тероризма.
Гашић је најоштрије осудио данашњи терористички напад на припадника Жандармерије који се налазио на дужности обезбеђења амбасаде Израела, саопштено је из Министарства, преноси Танјуг.

"Данашњи покушај убиства нашег жандарма је, не само терористички, него и подмукли кукавички акт. Мисли припадника Министарства одбране и Војске Србије су са нашим колегом и његовом породицом. Молимо се за његово здравље и надамо брзом опоравку", изјавио је Гашић.

МСП: Србија ће имати нулту толеранцију према тероризму

Напад на припадника Жандармерије, који је обезбеђивао Амбасаду Државе Израел у Београду је истовремено напад на дипломатско-конзуларно представништво земље са којом Србија негује пријатељске везе, али и напад на Србију, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Србија ће, како је саопштио МСП, имати нулту толеранцију према тероризму и свакој врсти екстремизма, и наставиће да, као и до сада, гарантује неповредивост страних мисија, у складу са Чланом 22, Бечке конвенције о дипломатским односима.

МСП је изразио уверење да ће српски надлежни државни органи ефикасно и до краја расветлити околности и мотиве напада.

Министарство спољних послова Србије је, овим поводом, у комуникацији са Министарством иностраних послова Израела и дипломатама те земље у Београду, којима ће, како је наведено, пружити сву потребну помоћ и подршку.

"Рањеном припаднику српске Жандармерије, који је херојски обавио своју дужност, јавно захваљујемо, честитамо на храбрости и желимо брз опоравак!", саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Дачић разговарао са амбасадором Израела

Министар унутрашњих послова обавестио је амбасадора Израела у Србији Јахела Вилана да су предузете појачане мере безбедности у Београду и широм Србије.

Министар Дачић је у телефонском разговору амбасадору Вилану рекао да је, према првим информацијама, нападач највероватније држављанин Србије, припадник вехабијског покрета.

Амбасадор Вилан је изразио жаљење поводом данашњег догађаја у којем је повређен припадник Жандармерије и истакао да изузетно цени све што у погледу безбедности предузима Министарство унутрашњих послова и да се он, као и особље амбасаде, увек осећа безбедно, укључујући и након данашњег догађаја, саопштио је МУП.

Амбасадор је истакао да цени одлуку о подизању мера безбедности и пожелео брз опоравак повређеном полицајцу.

Министар је известио амбасадора Израела о здравственом стању повређеног припадника Жандармерије кога је нападач ранио самострелом у врат.

Вилан: Терористички напад је највероватније усмерен против нас

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан оценио је да је терористички напад у Београду највероватније усмерен против Израела и нагласио да је захвалан српским властима, посебно храбом полицајцу који је зауставио тај напад.

Вилан је за Танјуг рекао да је изненађен што је та врста тероризма стигла у Србију.

"Било ми је веома жао што сам сазнао за терористички напад у Србији, који је највероватније усмерен против нас. И желим да захвалим српским властима, а посебно храбром полицајцу који је ризиковао живот и зауставио напад и да му пожелим брз опоравак", рекао је Вилан.

На питање да ли се он и особље амбасаде осећају сигурно у Београду, амбасадор је одговорио да се осећају апсолутно безбедно, да су се тако осећали и пре напада и сада.

Амбасадор је прецизирао да су он и особље амбасаде добили сву потребну подршку и безбедност од надлежних, од полиције, Министарства унутрашњих послова, Владе Србије и да се осећају сигурно.

Министар Зукорлић осудио терористички акт

Министар без портфеља задужен за помирење, регионалну сарадњу и друштвену стабилност у Влади Србије Усаме Зукорлић осудио је терористички акт у Београду и истакао да је свако насиље, које угрожава људске животе, неприхватљиво и супротно свим вредностима.

Зукорлић је навео да осуђује овај чин као муслиман и додао да они који чине недела позивајући се на ислам, наносе велику штету исламу, представљајући људима криву слику ове вере, наводи се у саопштењу.

Према његовим речима, ислам је религија мира и саосећања, и овакви поступци су у супротности са његовим основним принципима.

"Такође, осуђујем напад као неко ко је пореклом Палестинац. Злодела која чини израелски режим у Палестини не дају право ни једном појединцу нити групи да одговоре насиљем. Такви чинови неће олакшати катастрофу коју живе Палестинци, већ само шире и продубљују патњу и сукобе", указао је Зукорлић.

Он је додао да овај напад осуђује и као министар са надлежношћу друштвене стабилности у Влади Србије.

"Друштвена стабилност на овим просторима је крхка и сваки чин насиља може имати далекосежне негативне последице. Овај инцидент може повећати тензије, створити атмосферу страха и несигурности, те додатно отежати напоре ка постизању стабилности", рекао је он.

Према његовим речима, овај чин не сме бити разлог за прогон припадника исламске вероисповести, јер су, како је рекао, следбеници текфир идеологије који неретко посежу за терористичким актима миноран проценат исламске популације.

Зукорлић је позвао све грађане да остану мирни и суздржани, као и да шире поруке мира и разумевања.

"Институције Србије ће предузети све неопходне мере како би заштитиле безбедност у земљи", нагласио је он.

image