Србија и Балкан

Притвор до месец дана Србину осумњиченом за наводни ратни злочин на КиМ (ВИДЕО)

"Захтев за одређивање притвора је неоснован, уз то постоји много нејасноћа", изјавио је Лазовићев адвокат
Притвор до месец дана Србину осумњиченом за наводни ратни злочин на КиМ (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Основни суд у Приштини одредио је меру притвора у трајању до месец дана Србину из Лепосавића Срђану Лазовићу ухапшеном под сумњом да је наводно починио ратни злочин против цивилног становништва током сукоба на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 1999. године.

Лазовићев адвокат Предраг Миљковић изјавио је да се његов брањеник, ухапшен 27. јуна, терети да је починио ратни злочин на територији Малишева и неким местима у околине Клине и додао да је одбрана приговорила захтеву тужилаштва о притвору.

"Ми смо смо данас приговорили оваквом захтеву тужилаштва, захтеву за одређивање притвора. Сматрамо да је исти неоснован. Решење о покретању истраге је на јучерашњи датум, што значи да је истрага званично покренута јуче, а Срђан је ухапшен прекјуче. Сведоци су саслушани марта и априла месеца. Ми смо овоме приговорили, јер не знамо у којој истрази су ти сведоци саслушани. Немогуће је да сведоци и докази из једне истраге буду на овај начин коришћени у овој истрази. Постоји много нејасноћа", рекао је Миљковић.

Према његовим речима, одбрана је данас приложила довољно доказа да Срђан није особа са спорне слике која се појавила у медијима.

"Донели смо бројне доказе из којих се види да Срђан нити је био припадник полиције за време рата, нити је био у околини Малишева или Клине за време рата. Ипак, суд је одлучио да му одреди 30 дана притвора што је постала већ стандардна процедура против свих окривљених у оваким прдметима", рекао је Миљковић.

Такозвана косовска полиција ухапсила је Лазовића 27. јуна у Лепосавићу и од тада се налази у притвору.

Супруга ухапшеног Марија Лазовић изјавила је након његовог привођења да се на фотографијама које су објавили поједини медији на албанском језику уопште не налази њен супруг, истичући да он никада није био у Ђаковици, за шта постоје докази, али да је он и поред тога ухапшен.

image