Србија и Балкан

Лајчак: "Косово" и Србија да искористе прилику за чланство у ЕУ, она неће трајати довека

Споразум који смо постигли у Бриселу и Охриду је у целини правно обавезујући, поновио је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, те позвао стране да се не губи више време на "нешто што није много важно"
Лајчак: "Косово" и Србија да искористе прилику за чланство у ЕУ, она неће трајати довека© Photo: A.K./ATAImages

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је да је ЕУ озбиљна о питању чланства Западног Балкана, и да би зато Србија и "Косово" требало да искористе ту шансу, јер она неће трајати довека, преноси "Газета експрес".

Лајчак је говорио на панел-дискусији на Дубровачком форуму о процесу преговора између Београда и Приштине, и том приликом истакао да је ЕУ јасно рекла да су споразуми постигнути у Бриселу и Охриду правно обавезујући.

"Наравно, на странама је да одреде шта значи нормализација. Споразум који смо постигли у Бриселу и Охриду је у целини правно обавезујући. Ово је речено странама и они су се договориле на састанку у Охриду. ЕУ је неколико пута рекла да је споразум правно обавезујући. Делови овог споразума постали су део Поглавља 35, које је формални део односа Србије и ЕУ. Губимо много времена на нешто што није много важно", рекао је Лајчак.

Лајчак је на питање о Плану раста рекао да су сада отворена врата за све земље и мотивисао је државе Западног Балкана да искористе прилику. Лајчак је нагласио да та врата неће остати заувек отворена.

"ЕУ је озбиљна о питању чланства Западног Балкана. ЕУ предузима конкретне кораке, један од њих је План раста, други је званични наратив за постепено чланство, план реформи за сваког партнера на Западном Балкану. ЕУ се спрема да прими нове чланице са Западног Балкана, што није био случај пре пет година. Али овај прозор могућности неће бити отворен заувек. Имамо већу мотивацију за наше партнере да искористе предности тог прозора", закључио је Лајчак.

image