Србија и Балкан

Дачић: Ухапшен Београђанин због сумње на терористичко удруживање (ВИДЕО)

Ухапшен је Игор Деспотовић из Београда, који је имао свакодневну комуникацију с "убијеним терористом Жујовићем"
Дачић: Ухапшен Београђанин због сумње на терористичко удруживање (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је у Београду ухапшено још једно лице због сумње на терористичко удруживање, после данашњег напада терористе Милоша Жујовића на припадника Жандармерије испред амбасаде Израела.

Према речима министра, ухапшен је Игор Деспотовић из Београда, који је имао свакодневну комуникацију с "убијеним терористом Жујовићем".

"У Београду је ухапшено још једно лице због сумње на терористичко удруживање. Реч је Игору Деспотовићу из Београда, рођеном 1999. године, који је пре две године већ хапшен због тога што је био администратор више милитантних група на интернету које су позивале на џихад", саопштио је Дачић.

Он је објаснио да се поступак против Деспотовића и даље води, а он је пуштен из притвора, после чега је "наставио комуникацију са екстремистима, тако да је свакодневно имао комуникацију са убијеним терористом Жујовићем, због чега се сумња да је директно учествовао у логистичкој подршци и организацији овог терористичког акта".

"Акција полиције се наставља на више локација у Србији”, изјавио је министар Дачић.

Ко је Игор Деспотовић?

Игор Деспотовић који је данас ухапшен због сумње да је био у контакту са Милошем Жујовићем нападачем на жандарма код амбасаде Израела у Београду, у априлу је осуђен за подстицање на извршење терористичких дела.

Виши суд му је изрекао првостепену казну затвора од три године, док Апелациони суд треба да донесе коначно одлуку с обзиром да је ово друга првостепена пресуда.

Проглашен је кривим јер је континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова износио и преносио идеје којима се посредно подстиче на вршење кривичног дела тероризам. У оптужници се наводи да је он на друштвеним мрежама направио неколико профила који су били јавни и доступни свима.

На тим профилима је постављао низ текстова, снимака и фотографија који величају терористичку организације Исламску државу и Ал Каиду.

Такође, Деспотовић је осуђиван пресудом Вишег суда у Београду 2018. године због кривичног дела расна, верска и национална дискриминација, на казну затвора у трајању од шест месеци, која је извршена у просторијама у којима станује, уз примену електронског надзора.

Припадник Жандармерије Милош Јевремовић (34) рањен је данас у нападу испред израелске амбасаде у Београду.

Нападач је идентификован као Милош Жујовић (25), верско име Салахудин, конвертит из Младеновца, који је прешао да живи у Нови Пазар. Жандарм је у самоодбрани пуцао на Жујовића, који је преминуо од задобијених повреда.

image