Србија и Балкан

Дачић: Реч је о циљаном терористичком нападу, извршени претреси на више локација широм Србије

Tерориста je прекјуче купио самострел у радњи у Земуну
Дачић: Реч је о циљаном терористичком нападу, извршени претреси на више локација широм Србије© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је у току ноћи извршен претрес на више локација широм Србије, да је разговарано с више десетина људи, наглашавајући да ће тужилаштво одредити даље поступање после јучерашњег "циљаног терористичког напада" код израелске амбасаде у Београду.

"Постоје људи који припадају вехабијском покрету. Треба пронаћи адекватну везу између активности вехабија и конкретног догађаја", рекао је он за РТС.

Спроведена је акција саслушања, у два случаја је одређен притвор, каже Дачић, наводећи да је реч о Игору Деспотовићу и Кемалу Беговићу. 

Имате и друге ствари, код једног лица је пронађен снимак где се заклиње на верност Исламској држави. Када погледате шта је у становима тих људи, видите да су припадници екстремиста, додао је Дачић. 

Дачић напомиње да ће се тужилаштво бавити тиме да ли су лица повезана са конкретним актом. Показао је снимак стана једног екстрeмисте у Новом Пазару.

Утврдиће се да ли су они директно повезани са овим терористичким чином, поновио je Дачић. 

"Много је детаља познато. Реконструисано је његово кретање на аутобуској станици. Кретао се по граду, прво је био до синагоге, па кренуо је ка израелској амбасади. Његова супруга је отишла у Црну Гору, тражили смо информације о црногорске полиције", навео је Дачић. 

Реч је о циљаном терористичком нападу, а ко је све учестовао видећемо, истиче Дачић. 

Извршени су претреси на више локација, разговарано са више десетина људи а тужилаштво ће одредити даље поступање, каже Дачић.

Навео је да је терориста прекјуче купио самострел, којим је рањен припадник жандармерије, у радњи у Земуну.

image