Србија и Балкан

Дачић о терористичком нападу: Синагога у Београду била могућа Жујовићева прва мета

Држава Србија је показала да може да заштити, не само безбедност земље већ и дипломатска конзуларна представништва која се налазе у нашој земљи, поручио је министар полиције
Дачић о терористичком нападу: Синагога у Београду била могућа Жујовићева прва мета© Тanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је реконструкција кретања Милоша Жујовића, који је ранио припадника Жандармерије код израелске амбасаде, показала да је јуче прво дошао до синагоге у Београду и да је могуће да му је то била прва мета, али је наставио даље због великог броја припадника полиције око синагоге.

"Овај терористички акт је сасечен у почетку... Зато и кажем да је наша полиција, херојским чином нашег припадника Милоша Јевремовића у старту спречила даље ток овог терористичког акта", рекао је Дачић новинарима, после обиласка у Ургентном центру припадника Жандармерије Јевремовића, кога је Жујовић јуче ранио самострелом.

Навео је да је реконструкцијом кретања Жујовића, откада је јуче ујутру дошао аутобусом из Младеновца на аутобуску станицу у Београду, указано да прво је ишао до синагоге, али пошто је тамо била полиција, наставио је даље до израелске амбасаде.

Претреси на више локација у Србији, Жујовићева супруга отишла у ЦГ

"Држава Србија је показала да може да заштити, не само безбедност земље већ и дипломатска конзуларна представништва која се налазе у нашој земљи", поручио је Дачић.

Додао је да су извршени претреси на више десетина локација у Србији, да је истрага показала да је супруга Жујовића напустила земљу два дана пре његовог терористичког напада и отишла је у родну Црну Гору, као и да је приликом претреса куће у Младеновцу полиција пронашла рачун за самострел који је Жујовић купио у радњи у Земуну, за 6.900 динара.

Објаснио је да самострел спада у Д категорију оружја, за чију куповину није потребна дозвола надлежних органа.

Подсетио је да су приведена лица за које се сумња да су екстремисти, Игор Деспотовић који је и сам конвертит у ислам и који је осуђиван за позивање на џихад, Кемал Беговић из Новог Пазара у чијем је дому приликом претреса пронађен прслук са заставом Исламске државе, као и држављанин БиХ, Харис Шундо из Горажда, који нема одобрен боравак у Србији.

"На тим локацијама пронађени су видео-записи у кући једног од људи који је био предмет претреса. Видео-запис, где се са ножем у руци заклиње на верност исламској држави. Тужилаштво је рекло да ту нема елемента кривичног дела. Наше мишљење је да је то кривично дело. Јер припадност терористичкој организацији Исламске државе мора да буде кривично дело", додао је Дачић.

Поновио је да ће и наредних дана остати на снази црвени ниво опасности од тероризма.

Трага се за још једним лицем

Навео је и да се трага за још једним лицем, за кога је рекао да ће бити сигурно пронађен.

Дачић је указао да се центар за вехабизам за Балкан налази у Аустрији и да одатле долази логистичка подршка вехабијама.

Поновио је да ће Србија тражити од Црне Горе да обави разговор са Жујовићевом супругом, која се тренутно тамо налази.

Дачић је јутрос обишао повређеног припадника Жандармерије у Ургентном центру заједно са амбасадором Израела у Србији Јахелом Виланом, коме је захвалио што је обишао рањеног Јевремовића.

Амбасадор Израела: Нема оправдања за терористички акт, у Србији смо безбедни

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан изјавио је, пошто је посетио рањеног жандарма, да нема оправдања за терористички акт који се јуче десио у Београду, као ни за било које друге нападе, на било коју популацију било када и било где у свету.

Вилан је рекао да врло добро зна и разуме које претње потичу од тероризма.

"Ова посета је први радосни тренутак у последња 24 сата. Срећан сам због стања у коме се тренутно налази повређени жандарм и желим да захвалим болници и докторима на спасавању његовог живота", рекао је он, те захвалио Влади Србије, Министарству унутрашњих послова и полицији што обезбеђују животе свих грађана и што омогућавају да се осећају сигурно и безбедно 24 часа дневно седам дана у недељи.

"Бар се ја тако осећам за ове четири године колико сам овде у свако доба дана или ноћи", нагласио је Вилан и додао да то потврђује и храброст жандарма Милоша Јевремовића.

Позвао је све Израелце да дођу и наставе да посећују Србију, јер је како је истакао, по његовом мишљењу, Србија данас најбезбеднија земља.

image