Србија и Балкан

Вучић: Смишљен терористички напад, биће још хапшења

Жандарм ће, према речима председника, добити посебно одликовање
Вучић: Смишљен терористички напад, биће још хапшења© F.S./ATAImages

Председник Србије Александар Вучић, говорећи о јучерашњем терористичком нападу, истакао је да ће бити још хапшења, као и да се сада проверава повезаност свих лица са нападачем на жандарма Милоша Јевремовића.

На питање до када ће бити на снази црвени аларм, односно црвени ниво безбедности, Вучић је рекао да ће државни органи највећи део решити до уторка и да ће онда бити све у реду.

"Није полиција имала одређена сазнања већ је тужилаштво радило. Имали сте комплетну обраду лица по налогу тужилаштва. Тужилаштво је то радило и колико сам чуо можда и грешим, било је припремано све, требало је још неки детаљи да заврше за тужиоца, да би имао довољно доказа и да се иде у поступак, односно у хапшење лица", рекао је Вучић гостујући на Првој.

Коментаришући изјаву Ирфана Пеција да је резолуција о Сребреници "Србима нацртала мету на челу", председник је рекао да то не може апсолутно да искључи, али да ће истрага све показати.

Према Вучићевим речима, постоји добра сарадња са исламским заједницама у Србији, па се зна које школе желе да шире свој утицај, док се Србија бори против радикалног екстремизма.

"Ово је смишљен терористички напад и прецизност којом је Салахудин погодио жандарма, то је урадио тако да је искључио могућност било какве реакције... Заиста је рањени жандарм Милош заслужио дивљење. Поступио је по правилу службе, елиминисао противника потом са стрелом у грлу сачекао помоћ. Сачувао је себе за своју породицу и своју земљу", рекао је Вучић и нагласио је да ће добити посебно одликовање.

"Ви знате да ја мимо Сретења и мимо 15. септембра веома ретко додељујем одликовања. Помиловање још ниједно нисам доделио за готово осам година председниковања и за мене је то нешто што је велики посао који је он обавио и показао како су добро обучени људи, јер за то морате бити и веома, веома добро обучени. Честитам његовим непосредним командирима, његовим командантима и хвала му на добром послу", поручио је Вучић.

Он је рекао да је, без обзира на храброст Јевремовића, што му је и посао, за сву похвалу што је сачувао присебност и дисциплинованост и натерао себе да ни једног секунда не мрдне тело у страну.

Нагласио је да ће Јевремовић за који месец бити у пуној служби и поновно ће моћи да обавља своје задатке.

Председник Србије је нагласио да народ у Србији нема разлога за страх јер је наша земља једна од најбезбеднијих у свету.

"Морате да имате у виду да је, према свим статистикама, Србија једна од најбезбеднијих земаља у свету, једна од најбезбеднијих у Европи. Београд је један од најбезбеднијих градова где можете да шетате ноћу, чак и на иностраним листама са понекад бесмисленим статистичким подацима. Београд и Србија су најбоље оцењени по безбедности и ја сам поносан на ту чињеницу", рекао је Вучић.

Поручио је да Србија неће имати милости према тероризму и терористима и да грађани могу да буду мирни, спокојни и сигурни.

"Држава Србија је довољно јака да се са сваким видом тероризма обрачуна", закључио је Вучић.

Готово немогуће је избећи сукоб Хезболах - Израел

Вучић је рекао да је уверен да за свет стиже много теже време и оценио да је врло тешко, "готово немогуће", избећи сукоб између Хезболаха и Израела, а тај сукоб, како каже, је прави велики сукоб, јер иза Хезболаха стоји Иран.

"Хамас је тај који може да окупи цео исламски свет, у смислу декларација, хуманитарне подршке, али не директног учешћа у рату. А између либанског покрета Хезболах и Израела нас уводи у велики сукоб на ономе што се зове Света земља, на целом истоку, али ангажује и комплетан запад и комплетан исток", изјавио је Вучић за ТВ Прва.

Вучић је говорећи о сукобу у Украјини, нагласио да је био свестан да "Велтвохе" постаје Такер Карслон у Немачкој, као медиј који сви гледају и слушају, нагласивши да је у том интервјуу говорио шта мисли.

"Разговарао сам са неколико великих пријатеља телефоном и они имају другачије мишљење. Ја верујем у логику коју примењујем, логика гвозедних детерминизама. Сигуран сам да нам долази много теже време, када то кажем то није могао да ми јави било ко. Знате да из разговора са мојим саговорницима, да сам још у новембру говорио о тежем времену и сукобима. То сам закључио из онога што нисам чуо", рекао је Вучић, те додао да су једино он и шеик Мохамед били свесни да ће доћи до сукоба.

Подсетио је да је још 25. новембра 2021. говорио о наступајућим много тежим временима у Европи, три месеца пре почетка сукоба у Украјини и навео да су, од државника присутних на зимским Олимпијским играма у Кини, једино он и шејк Мухамед били уверени да ће бити сукоба на истоку Европе.

"Он је рекао 'очекујем у јуну', ја сам му рекао 1. март. Промашио сам за седам дана", додао је Вучић.

Говорећи о тешким временима која очекују свет, напоменуо је да би волео да греши и додао да је спреман да прихвати да је погрешио, као што је прихватио да је погрешио у процени да црногорски парламент неће донети резолуцију о геноциду у Јасеновцу.

"Ја кажем, 'извините, честитам', баш као што сам рекао", навео је Вучић.

Када је о ситуацији у Европи реч, указао је да ЕУ добија Европску комисију која ће бити радикалније антируска, као и да је избор естонске премијерке Каје Калас за нову високу представницу ЕУ за спољну политику порука Русима да "нема компромиса".

Вучић је рекао да не мисли, да је њен вероватни избор за високу представницу, лоша вест за Србију, а најмање за њега.

"Са њом сам се више пута руковао, нисмо озбиљније разговарали. Уверен сам да ћемо имати пристојан однос, имам искрене пријатеље који су њени велики пријатељи и ја ћу са госпођом Калас направити сасвим коректан однос. То нема везе са мојим личним односом, ни њеним. Она неће променити своје ставове, као што их нећу променити ни ја", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија неће признати лидера Републике Српске, кога је октроисао Запад, већ да сами поштује вољу српског народа.

"Мислим да су ушли у фазу наговарања оних који треба да донесу пресуду против Додика. Осмишљена је реакција која није само политичка. За нас је важно да сачувамо мир", рекао је председник.

Позиција Србије изузетно је тешка

Председник је рекао да је позиција Србије изузетно тешка и да се сам просто чуди како смо оволико година успели да сачувамо самосталност.

Говорећи о данашњим изборима у Француској, он каже да само он, Ана Брнабић и Милош Вучевић знају колико нам је пута Макрон помогао.

Вучић је претходно поменуо и разговоре које је имао у Бриселу па додао да су за њега често говорили да је овакав или онакав али нико никада није рекао да је глуп.

Имаћемо довољно струје

Вучић је рекао да ће Србија увек имати довољно електричне енергије, али да ће морати да се улаже у нове изворе енергије и да је за то потребно неколико милијарди евра.

Он је истакао да се припремају за дуго лето и да ће бити много проблема када је у питању електрична енергија.

Како је додао, сада се троши много више струје него раније, и да ће се трошити због увођења вештачке интелигенције, возила на електрични погон, а нових извора нема.

"Нема нових извора и сви троше много, мораћемо да уложимо много пара у систем. Имаћемо струје зато што морате да се постарате за то, али ћемо за то платити високу цену, милијарде и милијарде евра мораћемо да уложимо", рекао је председник.

Он је додао да је забрана изградње нуклеарне електране која је у Србији донета 1989. године била велика грешка и указао на то да су друге земље бивше Југославије као што су Хрватска и Словенија искористиле ту прилику.

"Хрвати и Словенци не би имали ништа да немају ту нуклеарку. Без обзира што Хрватска сада паметно ради на истраживању геотермалних извора, као извора енергије. То ћемо почети и ми ускоро да радимо", рекао је председник.

О кинеској иницијативи за крај сукоба

Вучић је рекао да је Кина изашла са својом иницијативом у шест тачака за крај сукоба у Украјини, истакао је да је Кина понудила нешто што је најлогичније и додао да би то сваки одрастао, прибран и присебан човек понудио.

Оценио је да је иницијатива одбијена јер нико неће моментални прекид ватре као што Кина тражи, већ хоће пораз оног другог.

"То је здраворазумска иницијатива, то је најпаметније нешто што сте могли да чујете од почетка рата", рекао је он.

"Нико неће ни да је коментарише. Нико неће да је одбије дословце, јер би се замерио првој или другој сили света, али НРК је понудила нешто што је заиста најлогичније, што би сваки одрастао, прибран и присебан човек понудио", додао је је председник.

"Нико нормалан тако нешто не може да одбије, али као што видите мук и тишина владају на свим странама, као да је то предложила Србија или нека мања земља, па сад могу да ћуте и да потцењују. А зашто? Па зато што нико не жели моментални прекид ватре као што то Кина тражи. Зато што сви хоће пораз оног другог", нагласио је он.

Вучић је још једном нагласио да иницијативу коју је предложила Кина треба да прочитају сви.

У јулу посета Србима у Црној Гори

Вучић рекао данас да ће у јулу, можда на Петровдан 12. јула, посетити српски народ у Црној Гори и обићи Беране.

Вучић је то рекао на позив председника Демократске народне партије Црне Горе Милана Кнежевића који га је позвао да дође у Црну Гору у своје име, као и у име председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића и српског народа у тој земљи.

Кнежевић је претходно рекао, поводом тога што је Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о геноциду у логорима система Јасеновац, Дахау и Матхаузена, да Хрвати имају проблем да се суоче са својом геноцидном прошлошћу.

"Црна Гора док се ми будемо питали, а верујем да ћемо се питати, никад више неће бити антисрпска држава и желим у вашој емисији да позовем председника Вучића у моје име, као и име председника Скупштине Андрије Мандића и свих Срба у Црној Гори да нас посјети у јулу. Волим да то буде у Беранама, да посетимо храм Светог Симеона Мироточивог чију је обнову Влада Србије, тада на челу са Александром Вучићем, доминантно финансирала и учествовала у његовој обнови и то би била једна јасна порука наше сарадње и жеље да додатно продубљујемо и развијамо односе са нама најближом и најбратском државом, а то је Србија", поручио је Кнежевић.

Вучић је рекао да у јулу има пуно обавеза, али да ће свакако наћи времена и да би најбољи термин био Петровдан.

"Можда би било најбоље на Петровдан, али нисам сигуран ко ће од гостију бити овде у Београду на тај дан, али током јула спремам сам и са највећом радошћу да посетим Беране и Васојевиће и да разговарам са народом", истакао је Вучић и захвалио Кнежевићу на позиву да их посети у Црној Гори.

Резолуција о Сребреници - политички фијаско

Председник Вучић је истакао да је резолуција о Сребреници, која је усвојена у Генералној скупштини УН, била прави политички фијаско за предлагача резолуције и да је питање, како је рекао, да ли ће се од тог фијаска икада опоравити.

Он је рекао да је наш је посао да са онима који су то предлагали градимо партнерства, знајући да нам нису пријатељи.

"Јер нам је потребна Немачка, потребан нам је бољи однос са Немачком, потребан нам је бољи однос са Америком. Потребно нам је да радимо све за Експо, потребно нам је да уложемо огроман новац", поручио је Вучић.

Истакао је да је нервозан због два сукоба Украјина-Русија и Хезболах-Израел, али да је потпуно фокусиран, пре свега, на Експо и да зато избегава да се бави другим стварима, попут фудбала.

"Хоћу да радим на томе, јер другачије не могу да постигнем резултат. Нико не може да постигне резултат ако нисте фокусирани. Ја сам провео у Њујорку 15 дана, не зато што ми је лепо. Никад дуже нисам био одсутан из земље, што иначе мрзим. Не зато што ће не знам шта да се догоди, већ зато што се најлепше осећам у својој земљи. Нема те плаже на свету која ми је лепша од Србије", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву професора Универзитета "Џонс Хопкинс" Данијела Сервера који је на конференцији у Тетову рекао да је Вучић успео "без икаквог метка" да преузме власт и у Подгорици и у Бањалуци, чиме је "де факто остварена прва етапа српског света", председник је навео да је Сервер албански лобиста и да му је очигледно жао што онај ко има другачије регионалне циљеве од њега је нешто остварио без испаљеног метка.

"Јер би он волео да је испаљивао не метке, већ крстареће ракете као што их испаљивао још 1999. године. То је потпуно подсвесно изговорено, али веома прецизно за сваког ако се у психологију разуме, тачно је јасно шта је то што њему недостаје. То што сањаш крстареће ракете и све друго настави да сањаш, али сваком сну дође крај", рекао је Вучић.

Он је истакао да је, према истраживањима за Северну Македонију, најпопуларнија земља у њој Србија, а према истраживањима за регионалне и све друге политичаре, убедљиво на првом месту је Александар Вучић.

"Сви остали заједно имају дупло мање него Александар Вучић. Чак и у поређењу са највећим делом македонских политичара су те оцене боље. Никада се нисам мешао ни у шта. Никада нисам хтео да се било каква политичка партија организује. Никада то нећу желети, јер су Македонци наша браћа без обзира на погрешну одлуку око резолуције. Наша браћа и увек сам желео само да имамо најближе могуће и братске односе", поручио је Вучић.

Он је најавио да ће ускоро угостити нову председницу Северне Македоније Гордану Сиљановску-Давкову и премијера Кристијана Мицкоског и да ће покушати да наставе пријатељство које Србија има са Северном Македонијом.

"Ми немамо никаквих политичких амбиција и то нас не интересује. За разлику од Серверовог потрчка (Аљбина) Куртија, који иако нема никакву или минималну популарност, успео да поцепа чак и албанско ткиво у Македонији, јер само то ради, јер му никад ни један Албанац није довољно велики Албанац какав би он желео да његови послушници буду и ништа више", рекао је Вучић.

Додао је да је Сервер отишао у Тетово баш да помогне Куртијевој страни у том граду, као што, како је рекао, Курти сад покушава да помогне левици у Француској.

"Курти покушава да помогне Меланшону који имао коректне односе према Србији, али разнородна је левица у Француској. Мислим да када се на тако директан начин мешате у неке европске изборе и подржавате да је то бесмислено, да је то неодговорно, али то говори о Куртији, то говори колико му смета Емануел Макрон", нагласио је Вучић.

Додао је да, са друге стране, ми не можемо да подржимо на такав начин никога.
"Ја могу да говорим о изузетној сарадњи са председником Макроном, могу да говорим и да имамо врло добре коментаре на француској десници што се тиче положаја Србије, али ја да говорим о томе ко ће и како да гласа у Француској то стварно нема смисла", рекао је Вучић.

Додао је да Срби, у Француској знају ко се како према нама понашао до сада, знају и ко ће како према нама односити у будућности и да ће они, у складу са тиме, доносити своје одлуке.

О америчким изборима

Председник је оценио да ће избори у Сједињеним Америчким Државама бити једна "тешка утакмица" од које, како је рекао могуће да зависи будућност света.

"Мислим да ће бити веома тесна утакмица, веома тешка утакмица од које могуће зависи и будућност света", оценио је.

На питање како ће се исход избора у САД одразити на Србију, односно да прокоментарише изјаву професора на вашингтонском универзитету Џонс Хопкинс Данијела Сервера да ће "Трамп (Доналд) подржати српски свет", Вучић је рекао да Трамп неће подржати "никакав српски свет нити је то неко тражио од њега".

"Али би можда Трамп подржао политику нешто другачију од Серверове, а то је да не буде антисрпска. Са великом пажњом сам гледао анализе, Трамп је био свакако много убедљивији, али то није крај избора ни близу", рекао је председник.

О литијуму

Председник Вучић је данас поновио да ископавања литијума у Србији неће никада моћи да буде ако не буду задовољени највиши еколошки стандарди као и да ће о томе претходно да се изјасне грађани.

"То ћемо проверити са нашим народом", рекао је Вучић.

Он је рекао и да Влада Србије сада проверава документацију и све папире који су достављени о ископавању литијума како би проверила све потенцијалне мере еколошке заштите.

"Сад Влада то проверава. Онда мора да упозна целу јавност о чему је реч, па да то прође кроз суд јавности", рекао је Вучић.

Он је оценио да би ископавање литијума позитивно утицало на демографију у Србији, поготово у Подрињу.

"Ово нам је једина шанса да обновимо народ, да обновимо демографију у Подрињу, празно нам је Подриње и са једне и са друге стране Дрине", навео је Вучић.

Додао је да очекује да ће највеће светске лидере окупити у Београду како би разговарали на тему литијума.

Говорећи о притисцима против ископавања литијума и демонстрацијама које су се десиле пре пар година, Вучић је рекао да је крив што није на време видео "невероватну шаховску минијатуру" иза које су стајале, како је навео, одређене стране службе.

"Иза свега тога се крила најпрљавија манипулација најмање две западне службе, које су желеле да спрече убрзани напредак и развој српске државе", изјавио је Вучић и додао да себи није могао да опрости што на време то није видео.

Навео је да је суштина у томе да Србија не треба да да само сировину, већ да натера инвеститоре да направе фабрику батерија у земљи и указао да преко 50 одсто вредности аутомобила чине управо батерије.

Он је рекао да је процена државе да је привредни раст Србије у другом кварталу износио 4,2 или 4,3 одсто, односно да је то на полугодишту износило 4,5 одсто, што ће значити, како каже, да је Србија по привредном расту прва или друга у Европи.

"Што нам је флеш процена, када смо видели завршене резултате за април, мај и како нам изгледа процена јуна. Бићемо први или други у Европи на полугодишњем нивоу по стопи раста. То морамо да гурамо. Морамо јаче да гурамо грађевину, морамо јаче да гурамо вештачку интелигенцију, морамо даље да наставимо са реиндустриализацијом у другој половини. Посебно у четвртом кварталу помоћи ће нам и аутомобил у Крагујевцу", рекао је Вучић.

image