Србија и Балкан

Петковић: Курти неће дозволити оснивање ЗСО

Нико није одушевљен дијалогом с Куртијем, али Београд ипак учествује у разговорима
Петковић: Курти неће дозволити оснивање ЗСО© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ/bs

Дијалог је једини начин да се нормализује однос Београда и Приштине, испуне постигнути споразуми и реше бројни проблеми на терену, поручује директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, додајући да режим у Приштини одбија дијалог, јер очигледно рачуна да на располагању има и "неке друге опције које се углавном своде на једностране и насилне одлуке, као и прогон Срба, нарочито са севера покрајине".

Петковић у разговору за "Вечерње новости" истиче да ни председник Вучић, "нити било ко од нас", ни најмање није одушевљен да разговара са Куртијем, али да је Београд учесник у дијалогу "јер је то наш посао".

"Њихови захтеви су покушај да се од Београда изнуди дејуре признање једнострано проглашене независности тзв. Косова. Ми разговарамо у Бриселу уз посредовање ЕУ управо зато што не подржавамо амбиције приштинских сепаратиста, већ међународно право и српске интересе. Кад имате дијалог, онда разговорате, а не постављате ултиматуме и не правите од важног и осетљивог процеса предизборни шоу. Јасно је свима да је Курти изашао са тзв. предлозима да избегне дијалог", истиче Петковић.

Он наводи да ЕУ добро знају ко је Курти, али да немају интереса да га обуздају, без обзира на то што је претња по стабилност региона. Због тога, тешко да ће ЕУ према њему применити неки драстичнији притисак, иако је позитиван искорак Брисела то што је шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ јасно рекао да је одговорност на Куртију, јер је одбио учешће у дијалогу.

"Дијалог није мртав док год постоји неко ко жели да разговара, а спремност Београда је неупитна. Куртијева деструктивна политика и презрив однос према дијалогу су непремостива препрека делотворном процесу. Приштина не жели било какав конструктиван однос са Београдом, а та врста бахатости и безобзирности одлика је и њиховог односа према српском народу на КиМ", подвлачи Петковић.

Коментаришући то што му је недавно забрањен улазак на КиМ он наводи да је "рампа" спуштена за "сваког за кога помисле да би могао да Србима на Косову и Метохији макар мало удахне снагу да истрају у борби за свој опстанак и своја права".

"И патријарху Порфирију и архијерејима СПЦ био је забрањен приступ Покрајини и Пећкој патријаршији, забрањује се улазак хуманитарним радницима, људима из јавног живота. То је иживљавање којим политичка гарнитура у Приштини показује своје право лице, али за то многи не хају, нарочито не њихови међународни спонзори", подвлачи Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ истиче како не верује да Курти намерава да дозволи формирање ЗСО, јер је концепт друштва у којем једна евидентно угрожена група треба да добије чврсте институционалне гаранције својих права, "директно супротан његовим шовинистичким замислима".

"Ипак, не можемо тренутно да знамо да ли ће албанска популација на КиМ, можда у неком тренутку изнедрити умереније политичке снаге са којима ће бити могуће разговарати на конструктиван и продуктиван начин, као и какав ће бити развој геополитичких околности у свету. Наше је да будемо стрпљиви. Верујем да ће доћи време за праве преговоре", указује Петковић.

Иако је Београд забринут за положај Срба изложених Куртијевом терору, Погром, попут оног 2004. године, није могућ, јер је Србија, "под вођством председника Вучића", чврсто решена да то не дозволи.

"И Курти је схватио да му боље иду и пролазе перфидније методе пузећег етничког чишћења, заснованог на политици сталног застрашивања и терора која би за последицу требало да има постепено исељавање српских породица. Свет постаје све нестабилнији и морамо да будемо на опрезу", закључује Петковић.

image