Србија и Балкан

Саветник председника Републике Српске: БиХ је оаза системског политичког ислама у Европи

Тегелтија у колумни коју је објавио РТРС истиче да је исламизам суштински највећи глобализам данашњице и да ниједан кутак света, ниједна држава и ниједна нација на њега није имуна
Саветник председника Републике Српске: БиХ је оаза системског политичког ислама у ЕвропиGetty © stock photo

БиХ је оаза и семе системског политичког ислама у Европи, каже саветник председника Републике Српске Милан Тегелтија и указује да је исламизам свеприсутан на европском континенту, док је БиХ другачија и једина у Европи развија политички ислам на системском нивоу.

Тегелтија у колумни коју је објавио РТРС истиче да је исламизам суштински највећи глобализам данашњице и да ниједан кутак света, ниједна држава и ниједна нација на њега није имуна.

"Он се настањује у срцима људи и једном кад се настани одатле га није могуће истерати бомбама или био којом другом врстом силе. Сила која се према њему примењује у ствари га још више храни", навео је Тегелтија.

Према његовим речима, присутност исламизма у Европи је на нивоу затворених исламистичких кругова и још је далеко од системског карактера. Он у Европи није институционализован, није системски и као такав не представља системску опасност.

"Међутим, за разлику од остатка Европе БиХ је другачија у оном делу Федерације БИХ који је предоминантно насељен Бошњацима - муслиманима", указао је Тегелтија и истакао да је "исламска заједница БиХ носилац системског политичког ислама, и БиХ као таква једина у Европи развија политички ислам на системском нивоу", пише Тегелтија.

За Алију Изетбеговића за којег, каже Тегелтија, треба јавно признати да је "отац бошњачке нације" у свим бошњачким политичким партијама је пример који треба следити "иако је Алија Изетбеговић, без икакве дилеме био исламиста и то један од највећих европских исламиста 20. века".

"Алија Изетбеговић је увео политички ислам на велика врата у БиХ и отад је политички ислам не само званична политика СДА него политичко наслеђе прихваћено као своје од свих бошњачких странака у ФБиХ. Алија је, дакле пример, пут који треба следити у развоју политичког живота код Бошњака у БиХ", навео је Тегелтија у колумни, коју преноси РТРС.

Тегелтија указује да ће се ретко код бошњачких политичара пронаћи неко ко одбија тај политички аксиом.

"Дакле, баштинећи политику Алије Изетбеговића Бошњаци неки свесно неки не, баштине политички ислам односно исламизам као образац свог политичког живота", навео је Тегелтија и додао:

"Исламска заједница БиХ данас на челу са Реисом Кавазовићем јасан је показатељ да је политички ислам у БИХ прихваћен као модус деловања Исламске заједнице".

Реис Кавазовић је, пише Тегелтија, свеприсутан и интерфериран у све области политичког и друштвеног живота у ФБиХ са бошњачком већином.

"Он има директну интерференцију у политичке процесе у том делу БиХ, отворено излазећи из оквира верског лидера у улогу верско-политичког лидера, што и јесте једна од основних карактеристика исламизма-политичког ислама. Реис Кавазовић отворено поставља политичке циљеве Бошњака и одређује политичке приоритете, те има улогу највишег бошњачког не само верског него верско-политичког ауторитета који нема никакву опозицију нити је иком допуштено супроставити се Реису, а да при том не буде подвргнут политичкој дисквалификсцији на бошњачкој политичкој сцени. То није ништа друго него политички ислам", тврди Тегелтија.

Он каже да је данас БиХ у оном делу у ком су Бошњаци већина суштински оаза системског политичког ислама у Европи и да је БиХ једина држава у Европи у коме је политички ислам директно инкорпориран у политичке процесе и да има одлучујућу улогу.

Указао је да Европа још није свесна колико је то опасно не само за БиХ него и за Европу.

"Јер, преко БиХ политички ислам је добио право на политички живот у Европи, а с обзиром на пораст муслиманске популације у целој Европи и свету (данас је 1,57 милијарди муслимана у свету) можемо слободно рећи да је исламизам - политички ислам кроз БиХ добио своју легализацију у Европи, што је семе које ће неминовно временом целу Европу засути његовим плодовима, уколико та иста Европа то не схвати на време", упозорио је Тегелтија.

image