Србија и Балкан

Усвојен буџет града Београда за 2024. годину

За усвајање буџета гласало је 60 одборника, а 18 је гласало против
Усвојен буџет града Београда за 2024. годину© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Одборници Скупштине града Београда усвојили су данас буџет за 2024. годину који износи више од 173 милијарде динара као и више других одлука чиме је завршена данашња седница.

За усвајање буџета гласало је 60 одборника, а 18 је гласало против.

За усвајање буџета гласали су одборници листе "Алексадар Вучић - Београд сутра", а против су били одборници Народног покрета Србије, Демократске странке, Зелено-левог фронта, Покрета слободних грађана и Ми снага народа - др Бранимир Несторовић. Седници не присуствују одборници одборничке групе Крени-промени која је напустила Скупштину града после верификације мандата.

Седница, коју је заказао председник Скупштине града Никола Никодијевић, трећа је у новом сазиву градског парламента.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић изјавио је током расправе о градском буџету да је концепција да се настави са инвестицијама, али и да се настави са социјалним давањима, као и да се уводе нове социјалне услуге.

"Ако је прошле године буџет за образовање и дечју заштиту био 33 милијарди динара, ове године за исте намене усвајамо буџет од 45 милијарди, што је први пут у историји да се толико новца издваја за најмлађе Београђане. Градимо нове вртиће. За 1.600 деце повећавамо капацитет до краја године. За исти новац санираћемо и много школа, попут Спортске гимназије, Гимназије у Младеновцу, Техничке школе и школе у Баћевцу", рекао је Никодијевић.

Обнова школа, бесплатни вртићи

Додао је да ће бити реконструисано много школских кровова и школских дворишта, а отвара се и позиција да сваком детету буду обезбеђена средства од 20.000 динара за набавку уџбеника и школске опреме.

Он је истакао да се наставља са праксом да су сви државни вртићи бесплатни, док се приватни вртићи за све кориснике субвенционишу до економске цене.

"Град Београд наставља да финансира бесплатне школе енглеског језика за сву предшколску децу. Знамо да је помоћ многима потребна, али нам нико не може оспорити да је данас неупоредиво боље него пре, узимајући у обзир просечну нето зараду у престоници која износи 119.000 динара", рекао је Никодијевић.

Он је указао на веома добру сарадњу са Републиком и заједничко учешће у инвестицијама, нагласивши да се највећи пројекти попут метроа, обилазнице око Београда граде у сарадњи са председником Републике и Владом Србије.

"Експо није важан само за Београд. Ради се о историјском пројекту у оквиру кога се налазе 353 различита инфраструктурна пројекта, међу којима је и изградња нових болница, школа, путева и обданишта на читавој територији Србије", закључио је Никодијевић.

Одборници Скупштине града усвојили су одлуку о утврђивању обима средстава за вршење послова Града и градских општина и одређивању прихода који припадају Граду, односно градским општинама у 2024. години.

Усвојен је и закључак о прибављању претходног мишљења Секретаријата за финансије пре покретања поступака јавних набавки и набавки радова, чија је процењена вредност преко милион динара.

Одборници су дали сагласности на ребаланс 3. програма пословања за 2024. годину ГСП "Београд", а прихваћени су предлози измена Одлуке о локалним комуналним таксама и Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина, као и Предлог решења о давању сагласности на коначни нацрт анекса 1 уговора о концесији закљученог између Града Београда и "ЦСИ паркинг инвестмент" доо Београд.

Одборници су прихватили предлоге кадровског плана Градске управе града Београда, Службе за централизоване јавне набавке и контролу набавки, Службе за интерну ревизију, Канцеларије за младе и Службе главног урбанисте града Београда, као и предлоге кадровског плана омбудсмана и градског правобранилаштва.

image