Србија и Балкан

САД: Забринути смо због Додикових претњи територијалном интегритету БиХ

Саветник Беле куће за националну безбедност је рекао да САД подржавају Кристијана Шмита
САД: Забринути смо због Додикових претњи територијалном интегритету БиХ© Tanjug/Alessandro della Valle/Keystone via AP

САД су забринуте због "повећаних претњи" територијалном интегритету Босне и Херцеговине које долазе од председника Републике Српске Додика и наставиће да одговарају на "сецесионистичке акције" и нападе на Дејтонски мировни споразум, укључујући и увођење додатних санкција, изјавио је данас саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан.

Саливан је у објави на платформи Икс навео да САД подржавају "високог представника међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита" и, како је истакао, употребу његових овлашћења када је то потребно за одбрану Дејтонског мировног споразума.

"Наставићемо да стојимо уз грађане БиХ и њихов циљ за постизање демократске и просперитетне БиХ интегрисане у евроатлантску заједницу", навео је Саливан.

Додик је изјавио прошле седмице да су власти Републике Српске сачиниле предлог споразума о "мирном раздруживању" БиХ који намеравају да пошаљу Федерацији БиХ на разматрање.

Садржај тог документа још није објављен, а Додик је рекао да је споразумом предвиђен прелазни период од три до пет година током којег би се два ентитета на основу договора одлучила о престанку постојања БиХ као државе.

image