Србија и Балкан

Хаос у Скупштини Црне Горе: Посланици ДПС-а блокирали рад, Мандић морао да откаже премијерски сат

Посланици Демократске партије социјалиста стали су испред говорнице и не дозвољавају да се настави седница Скупштине Црне Горе на којој је премијер Спајић требало да одговара на питања посланика
Хаос у Скупштини Црне Горе: Посланици ДПС-а блокирали рад, Мандић морао да откаже премијерски сат© Скупштина Црне Горе

Премијер Црне Горе Милојко Спајић данас је у Скупштини требало да одговара на питања представника посланичких клубова, на посебној седници посвећеној премијерском сату. Посланички клуб Демократске партије социјалиста одлучио је да блокира одржавање те седнице.

Као разлог наводе то што је Спајић претходно отказао премијерски сат у суботу, те тражио одлагање за данас.

Посланици ДПС-а стали су испред говорнице у знак протеста, због чега је председник Скупштине Андрија Мандић ће нови премијерски сат бити заказан за 19. јул.

Андрија Николић из ДПС-а казао је да је Спајић показао велико непоштовање према Скупштини Црне Горе.

"Премијерски сат одлаган је четири или пет пута, а последњи пут то се десило на до сад невиђен начин. Премијер је послао поруку да неће бити ту да присуствује премијерском часу. Због великог непоштовања, Ви данас нећете одржати премијерски сат. То је наш протест, па ћете други пут доћи кад вас парламент позове", казао је Николић.

На ово је реаговао посланик УРЕ Дритан Абазовић, који је поручио Мандићу да уколико није у стању да обезбеди одржавање седнице, поднесе оставку.

"ДПС има право на свој политички одговор, али има посланичких клубова који имају са Спајићем нешто да поразговарају", навео је Абазовић.

Спајић: Згуснут распоред, извињавам се

Влада је испоштовала пословничку дужност и њени представници дошли су у Скупштину да одговарају на питања посланика, казао је премијер Милојко Спајић, наводећи да је прекидање данашње седнице легитиман вид протеста опозиције.

Спајић је новинарима у Скупштини, упитан зашто није дошао у суботу на седницу посвећену "премијерском сату", рекао да је имао информацију да је шеф посланичког клуба Демократске партије социјалиста Андрија Николић послао поруку да се ради грађана одложи седница и одржи у понедељак.

"Ја нисам имао прилику, због згуснутог распореда, да одговорим раније, извињавам се на касном одговору", навео је Спајић.

Он је казао да не зна зашто данас није дозвољено да се одржи седница, да ли је у питању страх, или нешто друго.

"Ја сам ту, влада је ту, испоштовали смо пословничку дужност. Разумемо све, ово је један легитиман вид протеста", навео је Спајић.

Он је истакао да је за владу парламент важан и да извршна власт треба да испоштује парламент до краја.

image