Србија и Балкан

Параноја "Јутарњег листа": Освета Црној Гори због Резолуције о Јасеновцу?

Одлука Шарла Мишела да не дође у Подгорицу и наводно избацивање парафа о Црној Гори из документа самита ЕУ, казне су за усвајање Резолуције о Јасеновцу, тврди "Јутарњи лист"
Параноја "Јутарњег листа": Освета Црној Гори због Резолуције о Јасеновцу?© Скупштина Црне Горе

Након што је Скупштина Црне Горе изгласала Резолуцију о геноциду у систему логора Јасеновац, Дахау и Маутхаузен, медији у Хрватској покушавају да потезе бриселских званичника представе као освету Подгорици за усвајање тог документа.

Одлуку председника Европског савета Шарла Мишела да откаже посету Црној Гори и закаже састанак са црногорским председником у Бриселу а не у Подгорици, "Јутарњи лист" представља као чин донет због усвајања резолуције.

У истом контексту као и хрватски медији, данас је и Демократска партија социјалиста у Скупштини Црне Горе покушала да представи одлуку Мишела, иако не постоји званично објашњење зашто је посета померена.

Како је објавила "Побједа", блиска странци Мила Ђукановића, наводно јој је потврђено да је Мишел одложио посету због усвајања документа.

Црногорски председник Јаков Милатовић придружио се ДПС-у наводећи да нема дилему да је Мишел одложио посету Црној Гори због усвајања Резолуције о Јасеновцу.

"Јутарњи лист" иде корак даље у наводима да Брисел кажњава Подгорицу због резолуције, па додаје да је из декларације Европског савета избачен параф о Црној Гори.

"То су два видљива чина којима је Европска унија послала поруку да неће олако прећи преко усвајања Резолуције о Јасеновцу у Скупштини Црне Горе", наводи "Јутарњи лист", без навођења извора за такве тврдње.

Како наводе, позивајући се на увид у документ нацрта закључака са самита ЕУ, у четвртак је избачена реченица: "Европски савет поздравља одржавање последње међувладине конференције с Црном Гором и наглашава напредак који је Црна Гора постигла у свом приступном процесу."

Међутим, с обзиром да је изгласана Резолуција о Јасеновцу, наводно је ЕУ одлучила да реченицу избаци, тврди "Јутарњи лист", не наводећи да ли је то био захтев Загреба.

Иза свега стоји Загреб?

Да иза овог "кажњавања" Црне Горе преко Европске уније стоји Хрватска, потврдио је хрватски министар Гордан Грлић Радман који је вечерас изјавио да је Загреб Црној Гори послао ноту и саопштење да као чланица ЕУ и НАТО има на располагању све механизме.

"Још расправљамо с премијером како поступити", рекао је Радман новинарима уочи седнице Председништва ХДЗ-а у Загребу.

"Ово што је Црна Гора направила противно је ономе на што се обвезала и без икаквог разлога улази у дубоку прошлост", оцењује Грлић Радман и додаје да је политика званичне Црне Горе инструментализована.

"Овде је на делу одрађивање нечијег посла, а сви знамо и чијег", казао је, додајући да хрватска влада сваке године комеморише жртве и осуђује починитеље.

"С друге стране, у Црној Гори је изостала осуда властите агресије", рекао је хрватски министар.

Шта тачно стоји иза одлуке Мишела и Савета ЕУ требало би да буде јасније сутра када ће се Милатовић у Бриселу састати са Мишелом.

image