Србија и Балкан

У Бриселу данас нова рунда дијалога Београда и Приштине

Прошле недеље у престоници Европске уније су били председник Србије Вучић и приштински премијер Курти, али је изостао трилатерални састанак са званичницима ЕУ
У Бриселу данас нова рунда дијалога Београда и ПриштинеGetty © Photo by Omar Havana/Getty Images

У Бриселу ће данас бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, на којој ће учествовати директор Канцеларије за Косово и Метохију и главни преговарач Београда Петар Петковић. С приштинске стране очекује се учешће њеног главног преговарача Бесника Бисљимија.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да ће сазвати главне преговараче да разраде конкретне кораке за деблокаду примене Споразума на путу ка нормализацији односа.

До нове рунде дијалога долази након што су Лајчак и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ прошле недеље били домаћини председнику Србије Александру Вучићу и премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију на састанку на високом нивоу у оквиру дијалога, а Лајчак је те разговоре описао као изазовне.

"Нажалост, нисмо видели никакав напредак у примени Споразума на путу ка нормализацији. Дискусије су биле изазовне, као и увек. Ипак, наш рад се наставља сутра када ћу сазвати главне преговараче да разрадимо конкретне кораке за деблокаду имплементације споразума", навео је Лајчак синоћ на Фејсбуку.

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да приоритет и агенду састанка одређује "највећа хитност почетка примене Споразума на путу ка нормализацији односа" Београда и Приштине.

Током дијалога на високом нивоу у среду одржани су одвојени билатерални састанци Вучића и Куртија с представницима ЕУ, али није дошло до трилатералног састанка, а Вучић је рекао да до трилатерале није дошло јер Курти "није хтео или није смео" да се састане са њим.

Након дијалога Борељ је рекао да Приштина није била спремна за трилатерални састанак у оквиру дијалога и да је поставила три услова да би до њега дошло, а да је, са друге стране, Београд био спреман за састанак.

Курти је тражио формализацију основног споразума, да се одбаци допис у којем је тадашња премијерка Србије Ана Брнабић средином децембра прошле године изразила резерве које се односе на обавезе које произилазе из споразума о путу ка нормализацији односа, укључујући и анекс за његову примену, и да се Милан Радојичић и његова група изруче правосудним органима у Приштини.

Борељ је нагласио да је улога ЕУ да помогне и да подржи стране у њиховим напорима у оквиру процеса дијалога и поручио да Унија остаје посвећена томе.

Претходни састанак на нивоу главних преговарача одржан је средином маја у Бриселу, а то је била седма рунда дијалога ове године на експертском нивоу на којој се разговарало пре свега о одлуци Приштине да укине динарски платни промет на КиМ.

image