Србија и Балкан

МУП: Интервенисано на 50 локација због невремена у Србији; ЕР Србија: Могуће кашњење летова (ВИДЕО)

На подручју Београда је облачно, повремено са кишом и локалним пљусковима са грмљавином, а температура ће бити у осетном паду

Ново јако наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином, падом температуре и локалном појавом града већ је захватило западне делове Војводине и западну Србију.

Екипе ЕДБ-а су у приправности у свим подручјима где се очекује невреме, преноси РТС.

Поново се очекује велика количина падавина за кратко време, као и јак и олујни ветар у зони интензивних падавина. Тенденција премештања је ка Банату, ширем подручју Београда и Шумадији, упозорио је РХМЗ.

Дневна температура ће у већини места бити у паду за 10 до 13 степени Целзијусових.

И данас се на подручју Србије очекују грмљавинске непогоде са великом количином падавина, градом и ветром олујне јачине.

У већини места пашће између 20 и 40 мм, а у деловима Војводине, западне и централне Србије и до 80 мм кише за 24 сата, локално и више, упозорава РХМЗ.

Црни облаци надвили су се над престоницом, а око 7 сати почео је јак пљусак праћен ветром.

Током дана на подручју Београда такође, облачно, повремено с кишом и локалним пљусковима са грмљавином, а температура ће бити у осетном паду.

Вечерас, у току ноћи и сутра, у Београду, очекују се грмљавинске непогоде са великом количином падавина, градом и олујним ветром.

Радарска осматрања упозоравају да је јако грмљавинско невреме већ захватило Срем, Бачку, Западну Србију и Шумадију, као и да се поново очекује велика количина падавина за кратко време, као и јак олујни ветар у зони интензивних падавина.

Велики црни облаци су изнад Београда и ширег подручја Баната. Тренутно киша јаким интензитетом пада у Београду, Лозници, Сремској Митровици, Новом Саду и Сомбору.

Како преноси РТС, тролејбуски саобраћај на Бањици који је био у прекиду је нормализован, аутомобиле заглављене у води на скретању са Ибарске магистрале ка Петловом брду и у Браће Јерковић извлачили су Градска чистоћа и ватрогасци.

Забрањено је скретање на ауто-пут ка Нишу од Карађорђевог парка.

Шапић: Имали смо 250 интервенција, 1.500 радника на терену

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је, поводом невремена које је захватило Београд и остала места и градове у Србији, да морамо да прихватимо нове временске околности, као и да би требало да почнемо да осигуравамо наша возила и добра.

"Морамо да прихватимо нове временске околности. Суперћелијске олује постају наша реалност. Чак смо имали среће у односу на регион и свет. Загреб је потпуно опустошило. Количина падавина је била око 55 литара по квадрату, максимум је неких 60 литара. То је количина која обично падне за месец дана", рекао је Шапић.

Истакао је да наша канализација не може да прими већу количину кише, додајући да је то проблем и у далеко богатијим срединама и градовима.

"Имали смо преко 250 интервенција наших јавнокомуналних предузећа, 1.500 радника је све време на терену, ситуација у граду почиње да се мало стабилизује", рекао је.

Надамо се да неће бити више падавина у оваквој количини, и да нећемо имати трагичне случајеве. Треба да будемо свесни, да останемо код куће када дође до оваквих непогода", нагласио је градоначелник.

Према његовим речима, да је највећи проблем када ветар и олуја нанесу грање и лишће и да тада ништа не може да се уради док неко то физички не уклони.

Он је навео да ће све градске службе увек бити спремне, а да је на терену 118 цистерни и транспортних возила и 22 чистилице.

"То је реалност у том моменту. Очекујемо да ће се све смирити до краја вечери. Биће још једна киша, пратићемо стање", додао је.

Ер Србија упозорава на могуће кашњење летова

Компанија Ер Србија саопштила је данас да због синоћних и данашњих учесталих и продужених забране точења горива на београдском аеродрому "Никола Тесла", а због неповољних временских услова, као и последичног губљења аеродромских слотова, може доћи до кашњења извесног броја летова Ер Србије планираних током дана.

Како се наводи надлежне службе српске националне авио-компаније предузимају све што је у њиховој моћи да збрину све путнике чији ће летови евентуално каснити.

"Безбедност путника и чланова посаде је најважнији приоритет за Ер Србију", навела је компанија.

Ватрогасци имали 28 интервенција у Београду

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије је од јуче, услед обилних падавина, интервенисао на 50 локација у Београду, Сремском, Браничевском, Борском, Јужнобанатском, Јужнобачком, Мачванском и Подунавском округу.

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Милош Миленковић рекао је за РТС да су од вечери до јутра на територији Београда имали 28 интервенција – 93 ватрогасца са 33 возила су била на терену.

Највише интервенција тицало се уклањања стабала (15 интервенција), а у шест случајева ватрогасци су гасили пожар настао услед удара грома, док су, између осталог, у три интервенције били ангажовани на уклањању лименог крова и извлачењу потопљеног возила.

"На територији Земуна имали смо два пожара изазвана громом у породичним кућама, није било повређених. Причињена је материјална штета, али правовременом реакцијом брзо су локализовани и ликвидирани пожари", рекао је Миленковић.

Такође, припадници Сектора за ванредне ситуације били су ангажовани у гашењу 11 пожара изазваних ударом грома у Руми, Коцељеви, Смедереву и Београду, као и на уклањању стабала на 23 локације у Беочину, Панчеву, Алибунару, Пожаревцу, Голупцу и Београду, наводи се у саопштењу Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Ватрогасци-спасиоци су у Беочину из аутомобила на који је услед невремена пало дрво, евакуисали једну особу која том приликом није повређена, а помагали су и становништву у црпљењу воде на девет локација у Бачкој Паланци, Старој Пазови, Смедереву и Београду.

Како се наводи, на свим интервенцијама до сада, укупно је било ангажовано 154 ватрогасца-спасиоца са 54 возила и 9 пумпи.

На Чукарици гром је ударио у трафостаницу, али је брзом интервенцијом електроснабдевање стабилизовано.

Невреме је захватило и Јужно Бачки, Мачвански, Сремски и Подунавски управни округ и град Смедерево. Била су три пожара иазвана ударом грома, али правовременом реакцијом ватрогасаца спречена је већа материјална штета и није било повређених, рекао је Миленковић.

У Јужно Банатском округу, Панчеву, Алибунару, Браничевском округу, Пожаревцу, Голупцу било је интервенција техничког карактера – уклањања стабала.

У Борском округу било је спорадичних прекида у електроснабдевању у Мајданпеку. Снабдевање струјом сада је уредно осим у Доњем Милановцу, где се ради на уклањању квара.

image