Србија и Балкан

Спајић се пере од Резолуције о Јасеновцу: Путин је крив за све

У интервјуу за бриселски сајт Спајић је покушао да то што је Хрватска лоше реаговала на Резолуцију о Јасеновцу припише Русији
Спајић се пере од Резолуције о Јасеновцу: Путин је крив за све© R.R./ATAImages

Гласање о резолуцији којом се осуђују злочини хрватских фашиста током Другог светског рата бацило је сенку на наде Црне Горе да ће се придружити Европској унији, пише "Политико".

"То нам штети, дефинитивно нам не помаже", рекао је црногорски премијер Милојко Спајић за "Политико" у интервјуу у Бриселу пре него што је парламент у петак изгласао резолуцију, коју је Хрватска одмах осудила.

Резолуција се односи на логор смрти у Јасеновцу у Хрватској, којим је управљао усташки режим који је сарађивао са немачким нацистима, наводи "Политико".

Гласање је, наводи бриселски сајт, засенило позитивну недељу за Спајићеву проевропску владу. Спајић је на међувладиној конференцији у Бриселу 26. јуна оценио да је његова администрација заиста оптимистична након што је превазишла велику препреку у преговорима о приступању ЕУ. Спајић жели да земљу уведе у ЕУ до 2028. године и додаје да намерава да затвори поприлично много поглавља већ до краја године, док Мађарска председава Саветом ЕУ.

Међутим, након гласања о резолуцији, председник Европског савета Шарл Мишел отказао је пут у Подгорицу током којег је требало да се састане са Спајићем. Уместо тога, данас ће се састати са црногорским председником Јаковом Милатовићем у Бриселу.

Спајић ке изјавио да је резолуција Генералне скупштине УН о Сребреници довела до хиперинфлације резолуција, додајући да подржава такве резолуције све док се фокусирају на жртве, а не на починиоце или историју.

Црногорски посланици су у последњем тренутку проширили резолуцију и на друге злочине нациста као што су логори Дахау и Маутхаузен.

"Искрено, Пандорина кутија резолуција је отворена резолуцијом о Сребреници. Ово није наша главна политика, ово је дигресија", рекао је Спајић.

Хрватска је осудила резолуцију оценивши је као неприхватљиву, неприкладну и непотребну.

Спајић је у изјави за "Политико" рекао да је потпуно сагласан са жељом Хрватске да се регион не повлачи назад у историју.

"Не желимо да улепшамо историју, само желимо да будућност учинимо лепшом. Желимо апсолутно најбоље могуће односе са Хрватском", рекао је Спајић.

Црногорски премијер је потом оптужио Русију да покушава да дестабилизује Западни Балкан и компромитује његову владу.

"Постоји руски наратив у Црној Гори да Европска унија и западни свет подржавају нацистичку или фашистичку историју", рекао је Спајић сугеришући да би, да је његова влада гласала против резолуције, то било искоришћено против њега.

Како је званичник ЕУ рекао за "Политико", Мишел је своју посету одложио како би обезбедио успешне разговоре са кључним саговорницима у земљи, што не би требало да буде у сенци најновијих дешавања.

"Добросуседски односи такође остају суштински елемент процеса придруживања", рекао је званичник и додао да је Мишел у контакту са Спајићем.

image