Србија и Балкан

Вучевић о црвеном степену безбедности: Акција разбијања екстремистичких ћелија у току

Припадницима муслиманске вероисповести премијер поручује да се не осећају угрожено
Вучевић о црвеном степену безбедности: Акција разбијања екстремистичких ћелија у току© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Црвени степен безбедности у Србији трајаће још неко време, поручује премијер Србије Милиш Вучевић, додајући да све безбедносне службе у Србији раде на откривању верских екстремистичких ћелија.

Он је рекао да се на читавој територији Србије спроводи акција на разбијању свих екстремистичких ћелија и да је спроводе полиција и Безбедносно-информативна агенција у координацији са надлежним службама.

"Они раде на разбијању свих оних база екстремних верских организација које злоупотребљавају религију и веру зарад постизања одређених екстремно политичких и терористичких циљева. Те активности се спроводе на територији читаве Републике Србије, осим Косова и Метохије. Веома је битно да кажем ове активности нису усмерене против било које етничке или верске групе", нагласио је Вучевић за телевизију "Блиц".

Припадницима муслиманске вероисповести, премијер је поручио да се не осећају угрожено, а све оне који не припадају овој вероисповести, замолио је да на своје комшије и сународнике не гледају као на опасност.

"Црвени степен ће трајати још неколико дана и зато је важно да се не дају непримерене изјаве Бошњака, јер ово није никакав лов на њих, ово је борба против тероризма. Ово је напад на државу, али ово је напад нашег држављанина на полицајца наше државе. Мислим да је ово изолован случај, али не могу да гарантујем да ово неће подстаћи неког другог", рекао је Вучевић.

Говорећи о нападачу на припадника Жандармерије, Вучевић каже да је Милош Жујовић био познат надлежним органима као припадник радикалног исламског центра, али да нико није могао да претпостави да ће до тако нечег доћи. Истакао је и да нема било какву информацију да је дошло до неког пропуста код државних органа када је у питању Жујовић.

"Али не могу рећи да су постојале индиције да ће извршити напад па да је неко олако приступао томе или нечињењем допустио да до тога дође. Стварно, не могу то да тврдим, имам чак супротна уверавања, али дозволите да видимо шта ће истрага правити", рекао је Вучевић.

Премијер се осврнуо и на породицу терористе Милоша Жујовића напомињући да су они очајни - отац и мајка која је тежак срчани болесник, као и супруга из Плава.

image