Србија и Балкан

Хил глуми доброг полицајца: Србима маже очи културном сарадњом, а његов колега промовише "Косово"

Јавне изјаве америчког амбасадора у Београду често су различите од европских званичника који отворено истичу признање независности тзв. Косова као услова за чланство у ЕУ
Хил глуми доброг полицајца: Србима маже очи културном сарадњом, а његов колега промовише "Косово"© M.A./ATAImages

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је да ЕУ покушава да помогне у нормализацији односа Београда и Приштине и да у том процесу САД помажу, јер је нормализација, како је навео, апсолутно кључна.

"Ако нема нормализације, то значи нестабилност, то значи проблеме. И док Европљани желе да виде Србију међу њима, унутар својих структура, желе да Србија реши или барем адресира своје проблеме пре него што уђе у ЕУ", нагласио је Хил у интервјуу уочи америчког Дана независности за магазин "Diplomacy & Commerce".

На констатацију да су његови ставови понекад различити од ставова појединих европских званичника и политичара у вези са захтевом да српским признавањем независности тзв. Косова, као последњим кораком на путу Србије ка ЕУ, Хил је истакао да Европљани оно што раде у вези са тим, раде исправно, а то је да покушавају да успоставе нормализацију односа између Београда и Приштине.

"То значи, пре свега, смањење тензија, али значи и посебно идеју о међусобној сарадњи на питањима. Дакле, нормализација је оно што ЕУ тражи. Гледајући даље, мислим да је важно разумети да, ако можете имати, како то Европљани називају, 'нормализацију' која је фундаментална, широко заснована и правно обавезујућа, можете изградити веома јаку платформу на којој можете градити друге ствари", нагласио је Хил.

Хил је указао да је Србија данас веома другачија земља него што је била деведесетих година прошлог века када је први пут посетио и да сада има много развијенију економију, стране инвестиције и реалне могућности да постане чланица ЕУ.

Хил је рекао да САД имају у региону Западног Балкана, а посебно у Србији, веома активну амбасаду која се обраћа свим елементима српског друштва у нади да може наићи на веће разумевање.

"Културна размена, све врсте културне размене. И мислим да је то посебно важно у Србији јер имате врло динамичну групу млађих људи. То су људи који, на много начина, деле нашу културу. И цела технолошка култура у Србији је нешто на чему мислим да наше две земље могу да граде односе. Постоје и друге ствари. Постоји и спортска култура. Срби су врло присутни на америчкој кошаркашкој сцени, на пример. Зато мислим да има пуно ствари које нас повезују", указао је Хил.

Хил је изоставио да напомене да, док он покушава да српској јавности активности америчке амбасаде представи као културно повезивање, његов колега у Приштини Џеф Ховенијер, свакодневно обавља састанке са приштинским званичницима на којима промовише такозвану косовску независност.

image