Србија и Балкан

Милатовић намерно изврће истину? Шта је Мишел рекао о Резолуцији о Јасеновцу

Иако се шеф Савета ЕУ није огласио, црногорски председник је објавио саопштење у којем се он позива на Резолуцију о Јасеновцу
Милатовић намерно изврће истину? Шта је Мишел рекао о Резолуцији о Јасеновцу© Служба председника Црне Горе

Након састанка црногорског председника Јакова Милатовића и председника Савета ЕУ Шарла Мишела у Бриселу, огласи се само Милатовић.

У саопштењу црногорског председника наводи се да ускостраначким деловањима Црна Гора не сме прокоцкати прилику да ускоро постане пуноправна чланица ЕУ, што је приоритетни спољнополитички циљ земље.

"У пријатељском и срдачном разговору Милатовић је казао да ускостраначким деловањима Црна Гора не сме прокоцкати прилику да ускоро постане пуноправна чланица ЕУ, што је приоритетни спољнополитички циљ", рекао је Милатовић саопштено је из његовог кабинета.

Милатовић је, наводи се, поновио своју посвећеност европској агенди како би Црна Гора постала 28. чланица Европске уније 2028, додајући да је свој досадашњи једногодишњи мандат подредио реализацији овог државног интереса, ради просперитета свих црногорских грађана.

Наводи се да је Милатовић захвалио Европском савету и Европској комисији на политичкој и експертској подршци коју су пружили Црној Гори у последњем периоду да би се убрзале реформе и одржала последња Међувладина конференција на којој је добијен ИБАР.

Једина реченица која се односи на став Мишела је да је изразио задовољство поводом сусрета са црногорским председником, као и да је нагласио да Црна Гора мора да остане на европском путу, и захвалио председнику Милатовићу на његовом ангажману да Црна Гора постане прва наредна чланица ЕУ.

Милатовић и Мишел састали су се данас у Бриселу након што је председник Европског савета отказао долазак у Подгорицу из разлога који нису саопштени јавности.

Уочи одласка у Брисел, Милатовић је саопштио да нема дилему да је Мишел отказао долазак у Подгорицу због недавно усвојене Резолуције о геноциду у Јасеновцу, Дахау и Маутхузену.

Очекивало се да буде разјашњена дилема данас, али Мишел ни реч није рекао о резолуцији коју опозиција у Подгорици покушава да представи као проблематичну за даљи пут Црне Горе у ЕУ.

image