Србија и Балкан

Параноја у Загребу се наставља: Нема уласка у земљу због Резолуције о Јасеновцу?

Хрватска је најавила да ће донети меру против Подгорице због усвајања Резолуције о Јасеновцу, али још није одлучено како ће изгледати одговор Загреба
Параноја у Загребу се наставља: Нема уласка у земљу због Резолуције о Јасеновцу?Getty © Stipe Majic/Anadolu Agency

Након текста "Јутарњег листа" у којем се тврди да Европска унија кажњава Црну Гору због усвајања Резолуције о Јасеновцу, иако је очигледно да иза непријатељских порука Подгорици стоји Загреб, данас стиже нова вест.

Хрватски посланици предлажу као меру против Подгорице због усвајања документа о осуди усташких злочина, да посланицима који су гласали у Скупштини Црне Горе буде забрањен улазак у Хрватску.

Тако представник Моста Миро Буљ упутио је званично у процедуру закључак којим би за све посланике који су гласали за резолуцију прогласио непожељним у Хрватској.

"Упутио сам закључак да се Влада Хрватске обавеже да црногорске заступнике прогласи персоном нон грата због инструментализације сећања на жртве Јасеновца у сврху остваривања циљева политике српског света, наставка великосрпске политике из 90-их година", рекао је Буљ.

За председник црногорске скупштине Андрију Мандића каже да је "четнички војвода и лидер просрпске опције која је продужена рука српског председника Вучића у Црној Гори".

И представница ХДЗ-а Даница Баричевић каже да је неприхватљиво да Црна Гора донесе такву резолуцију.

"И најнаивнијима је јасно зашто су владајући у Црној Гори то учинили управо сада. Као верни вазали оних који тренутно владају Србијом засигурно су добили упут да по било коју цену скрену позорност српске, црногорске и светске јавности с чињенице да је у Генералној скупштини УН 23. маја 2024. усвојена Резолуција о Међународном дану сећања на геноцид у Сребреници", каже Баричевић.

Огласио се и представник Срба Милорад Пуповац речима да као представник народа који је највише страдао у Јасеновцу, ниједна резолуција није по мери ни по срцу.

Поручио је како су о томе најмање позвани да говоре они који у хрватском Сабору узвикују "За дом спремни", или каче заставе с тим натписом.

image