Србија и Балкан

Додик: Декларација је историјски значајан документ

Најважније питање Србије данас јесте Косово и Метохија, али најважније национално питање Србије јесте Република Српска, поручио је председник РС
Додик: Декларација је историјски значајан документ© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja/ bg

Документ о декларацији треба третирати као историјски значајан, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик током скупштинском заседања на ком се расправља о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, усвојеној на Свесрпском сабору.

"Усвајање ове декларације има за циљ да на већи оперативни ниво ставимо сва важна питања која се налазе у закључцима, укључујући државне и националне институте", истакао је Додик.

Он је захвалио председнику Србије Александру Вучићу на истрајности да се заједно ради у доброј атмосфери.

"Декларација је донета у еуфорији одобравања и зато је нама овде лако да то усвојимо без икаквих одлагања", истакао је Додик.

Он је подсетио да они који су оспоравали декларацију, било да су део српског народа, или ван њега, нису имали никакву подршку.

"Наставићемо да обележавамо дан настанка Републике Српске 9. јануар, а уводи се Дан државности Србије и Републике Српске Сретење 15. фебруара, и то је сасвим природно да заједнички славимо тај датум", поручио је Додик.

Поновио је важност заједничке сарадње са Србијом.

"Најважније питање Србије данас јесте Косово и Метохија, али најважније национално питање Србије јесте Република Српска, јер у њој живи највише Срба ван граница Србије", нагласио је Додик.

image