Србија и Балкан

Цвијановић: У Декларацији указано на опредељеност Српске да штити Дејтонски споразум

Мислим да је текст прилично избалансиран и да је урађен на начин да одрази оно што јесу неке наше потребе за будуће време, али исто тако да врло јасно идентификује све оно што смо опредељени да чувамо, штитимо, бранимо – и језик и културу и традицију, национални идентитет, свакако као потку сваког народа, оцењује српски члан Председништва БиХ
Цвијановић: У Декларацији указано на опредељеност Српске да штити Дејтонски споразум© FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да је важно то што ће Народна скупштина Републике Српске расправљати о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, истакавши да је тај документ већ институционално власништво Републике Српске и Републике Србије.

Цвијановићева је током расправе у Народној скупштини нагласила да Декларација добија додатну димензију тиме што ће о њој расправљати Народа скупштина Српске, а потом и Скупштина Србије.

Она је навела да у парламенту Српске седе људи који је народ директно бирао, додајући да је сигурна да ће они поздравити текст Декларације.

"Мислим да је он прилично избалансиран и да је урађен на начин да одрази оно што јесу неке наше потребе за будуће време, али исто тако да врло јасно идентификује све оно што смо опредељени да чувамо, штитимо, бранимо – и језик и културу и традицију, национални идентитет, свакако као потку сваког народа. Али исто тако и да јасно каже да смо опредељени да градимо и чувамо мир, и да негујемо политичку и економску стабилност", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да се то протеже кроз цели текст Декларације.

Цвијановићева је истакла да је задовољна чињеницом што се на више места у Декларацији указује управо опредељеност Републике Српске да штити, или придржава се Дејтонског споразума.

"Коначно, какви бисмо то били, а неки су такви, да мислимо да сигурност може да се гарантује онда кад се не придржавате ни Устава, ни међународног ни домаћег права. Нема такве сигурности", рекла је Цвијановићева, пренела је Срна.

image