Србија и Балкан

Патријарх Порфирије 6. јула у Братунцу служи помен Србима страдалим у Подрињу

У саопштењу СПЦ се наводи да све парохијске цркве у Београду организују бесплатан одлазак у Братунац, а пријаве за путовање и све детаље о програму путовања заинтересовани могу добити од свештенства у свим београдским храмовима
Патријарх Порфирије 6. јула у Братунцу служи помен Србима страдалим у Подрињу© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Патријарх српски Порфирије служиће 6. јула у Братунцу свету литургију и помен Србима пострадалим пре 32 године у Бирчу и Средњем Подрињу.

Како је наведено у саопштењу Српске православне цркве, Бљечево, Гниона, Осмаче, Поточари, Карно, Вијогор, Осредак, Чумавичје, Залазје, Ратковићи, Брежани, Загони, Крњичи, Сасе, Залазје, Магашиће, Јежештица, Подравање, Факовићи, Бољевићи, Бјеловац, Сикирић, Кравица, Метаљка, Рупово брдо, Брацан, Ванџићи, Доња и Горња Каменица, Глођанско брдо, Козјак, Маскалића поток, Широки пут и Трешњица само су део листе стратишта на подручју Средњег Подриња и Бирча на којима су пре више од три деценије на најсвирепији начин побијене хиљаде недужних православних Срба.

Сећајући се мученика невино пострадалих на праговима својих кућа, народ из свих српских крајева традиционално се окупља на црквено-народном сабору под називом "Да се не заборави", испред братуначког храма Успења Пресвете Богородице, где ће и ове године, 6. јула, патријарх Порфирије служити свету литургију и помен пострадалим Србима, истиче СПЦ.

Додаје се да је подручје Средњег Подриња и Бирча равно највећим стратиштима српског народа.

У саопштењу СПЦ се наводи да све парохијске цркве у Београду организују бесплатан одлазак у Братунац, а пријаве за путовање и све детаље о програму путовања заинтересовани могу добити од свештенства у свим београдским храмовима.

image