Србија и Балкан

Гогановић потврдио: Војни аташеи због ратне биографије нису добили агремане Хрватске

Предложени аташеи су били у саставу злогласне Седме муслиманке бригаде, која је упамћена по стравичним злочинима над Хрватима током муслиманско-хрватског сукоба у грађанском рату у БиХ.
Гогановић потврдио: Војни аташеи због ратне биографије нису добили агремане Хрватске© Photo by Elman Omic/Anadolu via Getty Images

Заменик министра одбране у Савету министара БиХ Александар Гогановић изјавио је да су надлежне институције у Хрватској одбиле да дају сагласност за именовање војних аташеа при Амбасади БиХ у Загребу, бригадирима Мирсаду Стабанчићу и Изудину Скопљаку, због њихове ратне биографије, јер су били у саставу злогласне Седме муслиманке бригаде, која је упамћена по стравичним злочинима над Хрватима током муслиманско-хрватског сукоба у грађанском рату у БиХ.

Гогановић је појаснио да Хрватска као суверена земља има право да не да агреман, без било каквог образложења у складу са дипломатским правом.

Што се тиче наведених бригадира, Гогановић је навео да је то класични наставак бошњачке политике да припаднике ове злогласне ратне војне формације инсталирају на веома битне функције.

Према сазнањима Срне, Министарство одбране БиХ, којим руководи Зукан Хелез, припремило је нови предлог о именовању војног аташеа при Амбасади БиХ у Загребу, а који би Председништво БиХ требало да разматра на седници заказаној за четвртак, 4. јула.

Одлуку доноси члан Председништва из реда народа којем војни аташеи припадају, док остала два члана се не мешају у његов избор.

image