Србија и Балкан

Пленковић се обрушио на Црну Гору: Лош и непотребан потез

Резолуција о Јасеновцу је "одраз намера" које нису добросуседске, ни партнерске, рекао је хрватски премијер
Пленковић се обрушио на Црну Гору: Лош и непотребан потез© FOTO TANJUG/FOTO HINA/ MARIO STRMOTIĆ

Хрватски премијер Андреј Пленковић коментарисао је данас у Загребу Резолуцију о Јасеновцу, Дахау и Маутхаузену, коју је усвојила Скупштина Црне Горе, и устврдио да је она довела до подела у унутрашњем политичком корпусу Црне Горе.

"То је лош и непотребан потез, посебно јер је Хрвaтска била врло конструктивна у решавању отворених билатералних питања, а овај потез према нама шаље сигнал – а то је питање поверења и намере", рекао је Пленковић новинарима.

Он је у изјави новинарима, на маргинама Дубровник форума, рекао да је резолуција коју је усвојила Скупштина Црне Горе "одраз намера" које нису добросуседске, ни партнерске.

Пленковић је нагласио да Хрватска задржава право да реагује на такву резолуцију и оценио да је та тема била проузрокована тиме што је Црна Гора подржала резолуцију о Сребреници у УН, па се они који су изгласали резолуцију о Јасеновцу, сада од ње "покушавају опрати".

Пленковић је раније, у говору на Дубровник форуму, рекао да је владајућа већина у Подгорици донела резолуцију о Јасеновцу, а да се "никад досад није бавила том темом".

Хрватски посланици предлажу као меру против Подгорице због усвајања документа о осуди усташких злочина, да посланицима који су гласали у Скупштини Црне Горе буде забрањен улазак у Хрватску.

Хрватско Министарство спољних послова раније је саопштило да жали "што је Црна Гора одлучила занемарити позиве Републике Хрватске да не политизује жртве Јасеновца и не повлачи потезе који би се на негативан начин могли одразити на билатералне односе и европски пут Црне Горе".

image