Србија и Балкан

Мишел након састанка са Милатовићем: Искрена посвећеност Црне Горе европском путу је кључна

Милатовић и Мишел састали су се данас у Бриселу након што је председник Европског савета отказао долазак у Подгорицу из разлога који нису саопштени јавности
Мишел након састанка са Милатовићем: Искрена посвећеност Црне Горе европском путу је кључнаGetty © Dursun Aydemir/Anadolu

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је данас да је искрена посвећеност Црне Горе ка Европској унији од кључног значаја на том путу и додао да су добросуседски односи и даље од највишег значаја.

"Ценим председникову посвећеност Европској унији. Сада је кључно задржати позитиван реформски замах и остварити потребне резултате. Не само речима, већ и делима свих политичких актера. И у складу са својим циљем да се придружи ЕУ као следећа држава чланица", навео је Мишел на свом налогу на платформи Икс.

Милатовић је током сусрета са Мишелом у Бриселу рекао да Црна Гора "не сме ускостраначким деловањима прокоцкати прилику да ускоро постане пуноправна чланица ЕУ, што је приоритетни спољнополитички циљ земље", саопштено је из његовог кабинета.

Како је наведено, Милатовић је поновио своју посвећеност европској агенди како би Црна Гора постала 28. чланица Европске уније 2028, додајући да је свој досадашњи мандат подредио реализацији овог државног интереса.

Милатовић је захвалио Европском савету и Европској комисији на политичкој и експертској подршци коју су пружили Црној Гори у последњем периоду да би се убрзале реформе и одржала последња Међувладина конференција на којој је добијен Извештај о привременим референтним вредностима (ИБАР).

ИБАР представља оцене колико је држава кандидат испунила од привремених мерила у поглављима 23. (Правосуђе и основна права) и 24. (Правда, слобода и безбедност).

Милатовић је поручио да је добијање позитивног ИБАР-а значајна прекретница за Црну Гору, те да предстоји интензиван период реформи, додајући да важност реформи није само у испуњавању формалних захтева, већ суштинској трансформацији црногорског друштва.

Милатовић и Мишел састали су се данас у Бриселу након што је председник Европског савета отказао долазак у Подгорицу из разлога који нису саопштени јавности.

Уочи одласка у Брисел, Милатовић је изјавио да нема дилему да је Мишел отказао долазак у Подгорицу због недавно усвојене Резолуције о геноциду у Јасеновцу, Дахау и Маутхузену.

image