Србија и Балкан

О чему је Грушко разговарао са српским званичницима: КиМ, Република Српска и Украјина

Истакнута је потреба ослањања на међународно право, фундаменталну резолуција Савета безбедности УН 1244, важност спровођења обавеза које проистичу из дијалога заинтересованих страна, и пре свега формирање Заједнице српских општина
О чему је Грушко разговарао са српским званичницима: КиМ, Република Српска и Украјина© FOTO TANJUG/ MSP

Заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко је, током разговора са шефом српске дипломатије Марком Ђурићем у Београду, указао на одговорност Запада за ескалацију кризе у Украјини, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Како се истиче, заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко разговарао је у Београду 1-2. јула са министром спољних послова Републике Србије Марком Ђурићем.

Одвојени разговор је имао и са председником Србије Александром Вучићем, премијером Милошем Вучевићем, потпредседником Владе Александром Вулином, потпредседником Владе Ивицом Дачићем и министром без портфеља у Влади Србије Ненадом Поповићем.

"Разговарано је о широком спектру питања билатералне сарадње, актуелним међународним питањима и практичним аспектима сарадње у УН и другим међународним организацијама. Констатована је блискост приступа кључним елементима савремене агенде, укључујући формирање праведног, полицентричног светског поретка заснованог на Повељи УН", истиче се у тексту.

Посебна пажња посвећена је косовском питању. Истакнута је потреба ослањања на међународно право, фундаменталну резолуција Савета безбедности УН 1244, важност спровођења обавеза које проистичу из дијалога заинтересованих страна, пре свега, формирање Заједнице српских општина, са значајним извршним овлашћењима.

"Размењена су мишљења о ситуацији на Балкану, са акцентом на стање у Босни и Херцеговини, поштовање Дејтонског споразума и заштиту легитимних права и интереса Републике Српске", наводи се у саопштењу.

Руска страна је указала на одговорност Запада за распиривање и погоршање кризе око Украјине, акције блокирања могућности за политичко решавање сукоба и покушаје да се створи илузија да постоји широка међународна подршка "формуле Зеленског", која нема везе са стварношћу и која је осуђена на неуспех.

"Размотрен је ток имплементације споразума који су договорени на највишем и високом нивоу, реализација кључних заједничких пројеката руско-српске сарадње у сферама од обостраног интереса", закључује се у саопштењу.

image