Србија и Балкан

Укратко 2. јул: Грушко завршио посету Србији; Нова рунда техничког дијалога у Бриселу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је вечерас да је Приштина показала да није спремна за нормализацију односа са Београдом
Укратко 2. јул: Грушко завршио посету Србији; Нова рунда техничког дијалога у Бриселу© FOTO TANJUG/ MSP
  • У Чачку је данас отворен Руско-белоруски културни центар у коме ће грађани моћи да уче о руској култури. Предвиђено је и да центар има школу за учење руског језика на три нивоа. Помоћница градоначелника Чачка Марјана Петронијевић рекла је да ће тиме државе још више да се повежу и наставе традиционално пријатељством.
  • Суд у Њујорку одложио је изрицање пресуде Доналду Трампу за септембар док његов правни тим покушава да оспори његову осуду након пресуде Врховног суда САД. Трампу је првобитно требало да буде изречена пресуда 11. јула. Уколико буде неопходно изрицање казне, написао је судија, биће то 18. септембра, рекао је судија Хуан Мерчан.
  • Председник Белорусије Александар Лукашенко позвао је Украјинце да се не играју с ватром, јер је то "веома опасно". Желим да то чује украјинско руководство, поручио је Лукашенко и додао да снаге за специјалне операције Белорусије и граничари обезбеђују правце могућег кретања противника на јужној и западној граници.
  • У Јавном тужилаштву за организовани криминал данас је саслушан М.Д. из Новог Пазара, због постојања основане сумње да је извршио кривично дело јавно подстицање на извршење терористичких дела из члана 391 а Кривичног законика. Посебно одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду одредило је до 30 дана притвор М.Д. из Новог Пазара, осумњиченом за кривично дело јавно подстицање на извршење терористичких дела.
  • Новак Ђоковић је успешно стартовао на Вимблдону и победио Вита Коприву у првом колу резултатом 6:1, 6:2, 6:2 и тако показао да је спреман за нове успехе. Упркос томе што је пре само 27 дана обавио операцију менискуса десног колена, након повреде коју је доживео на Ролан Гаросу, Ђоковић је показао да га то није успоравало.
image