Србија и Балкан

У Приштини разочарани: Београд није прихватио споразум којим признаје независност тзв. Косова

Након одржане нове рунде дијалога, из Приштине стиже и оптужба да српска страна саботира процес решавања питања несталих
У Приштини разочарани: Београд није прихватио споразум којим признаје независност тзв. КосоваGetty © Erkin Keci/Anadolu

Влада такозваног Косова саопштила је, након рунде дијалога у Бриселу, да је Србија одбила да прихвати Основни споразум у целини, у којем се иначе дефакто признаје независност српске покрајине.

Из Приштине стиже и оптужба да српска страна саботира процес решавања питања несталих.

У саопштењу се наводи да се у Бриселу разговарало о формализацији Основног споразума, као главног и првог елемента за спровођење, заједно са Охридским анексом, као и о имплементацији Енергетског споразума, недостатку напретка у примени Декларације о несталима, те о имплементацији низа других споразума, укључујући ИУГ, као и онај о посетама званичника.

"Из дискусија, посебно у прве две тачке, већ неколико пута је потврђена чињеница да Србија одбија да прихвати Основни споразум у целини и да одбија да примени његове делове", наводи се у саопштењу.

Из Приштине додају и да је српска страна одбила да се укључи у разговоре о усаглашавању плана имплементације, као и о постизању формализације споразума, на основу гаранција које су тражене на прошлонедељном састанку.

"Расправа о питању несталих поново је разоткрила да српска страна саботира процес, стално поставља нове захтеве како би процес блокирала", тврде.

Додају и да је главни преговарач Приштине Бесник Бисљими "приметио кашњење у примени Енергетског споразума од стране Србије“.

"У наставку процеса настојаћемо да се пронађе пут ка постизању договора о формализацији и плану редоследа за пуну имплементацију Основног споразума који је ЕУ у целини прогласила правно обавезујућим и Анекса за његову имплементацију“, додаје се у саопштењу.

Подсетимо, Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је  да је Приштина показала да није спремна за нормализацију односа са Београдом и даље разговоре у оквиру техничког дијалога.

image