Србија и Балкан

Вучић: Примећена појачана дејства извиђачких ваздухоплова – Албанци дизали "бајрактаре"

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је седници проширеног колегијума начелника Генералштаба Војске Србије у касарни "Бањица 2" у Београду

Опрема и наоружање Србије се увећавају, као и убојна средства, рекао је председник Србије Александар Вучић, након седнице проширеног колегијума начелника Генералштаба Војске Србије у касарни "Бањица 2" у Београду.

"Много изазова имамо. Велике снаге окупљене су у региону из различитих разлога – од значајних снага суседних земаља до огромног броја припадника НАТО-а на Косову и Метохији, у овом тренутку и до 4.534 припадника. Ми рачунамо на добру сарадњу са КФОР-ом и НАТО трупама и верујемо да ће допринети стабилизацији прилика на Косову и Метохији. У овом тренутку имате и у оквиру мисије ЛТА 1.500 НАТО војника у БиХ, које су појачане нечим што је новина. То су стратешке резерве које је поставила Европска унија и оне се не налазе на тој територији, већ на територији суседних земаља Румуније, Мађарске, Бугарске", рекао је Вучић, додајући да верује да то ни на који начин неће бити употребљено против Срба и Србије.

Уочена су, каже, појачана дејства ваздухоплова и дронова са извиђачким намерама према Србији, а без прелажења границе, и то из свих смерова.

"Приметили смо подизање албанских 'бајрактара' из Ђаковице са намером извиђања позиција Војске Србије", додао је Вучић, наводећи да су уочени и шведско-немачки авиони који су радили снимке "не са територије која је под контролом Војске Србије, већ са других територија које нису под контролом Србије". Они, међутим, према Вучићевим речима, праве веома прецизне снимке због присуства безбедносних и војних снага на територији централне Србије.

Мораће да се ради више и боље на заштити безбедности Србије, мора се повећати и број људства – не секретара и секретарица, већ оних који носе пушке, додао је председник.

"Много новца улажемо, примања војника су никад већа и тражимо од њих највећи степен  припадности и морала за потенцијалну одбрану земље и потенцијално одвраћање агресора. Желимо мир, али морамо да имамо војску која ће бити довољно јака да одврати непријатеља", подвукао је Вучић.

Коментаришући ситуацију у Црној Гори и нервозу Хрватске насталу поводом доношења Резолуције о Јасеновцу, Вучић поручује да "кад год би Србија подигла главу и кад год није била унижена и пристала да служи туђим интересима, да се самокажњава и пристаје на фантазмагоричне фантазме због тобожње сопствене злочиначке прошлости и кад год би представљала политички фактор који није безначајан а њени политичари одбијали да се извињавају што су нас убијали, увек би се у региону правила коалиција".

Људи из Црне Горе тврде да је резолуција донета под притиском Београда, рекао је и упитао председника и премијера Црне Горе да ли их је икада позвао да врши притисак и да ли је његова идеја била доношење Резолуције, или је то био њихов план да се "извуку" после гласања за срамну резолуцију о Сребреници. Затражио је да о томе објасне и својим Западним пријатељима.

Србија, каже, "мора да буде кривац" и мора се рећи да су Срби "мали Руси". А Срби су, подвлачи, слободан народ који не жели да буде патрљак и да служи ни Русима и Американцима, нити било коме другом.

Одговарајући на питање да ли је пропуст служби безбедности што је нападач на жандара испред амбасаде Израела "измакао" само вече пре напада, Вучић је рекао да се анализирају потенцијалне грешке које до сада нису уочене. Наше снаге су, додао је, успеле да обаве посао у складу са законом и да неутралишу непријатеља. 

Коментаришући питање експлоатације литијума у Србији, Вучић је навео да је то "пут у огроман напредак".

"Мој посао је да водим земљу, народ у бољу будућност, у то да имамо веће плате. Морамо да имамо добру економију, да имамо фабрике... Ја ћу да наставим да свој посао радим бесплатно. Ја сам спреман да лидери тог протеста 'Не давимо Јадар' и ја одемо на полиграф. Па да видимо јесу ли они или ја примали паре. Мени је само Србија важна, а њима њихове задњице. У томе је разлика", закључио је Вучић.

image