Србија и Балкан

Шта све може српски специјалац? Какву обуку пролазе припадници елитних војних јединица

Конкурс за пријем нових припадника Војне полиције специјалне намене "Кобре" и 72. бригаде за специјалне операције отворен је још месец дана
Шта све може српски специјалац? Какву обуку пролазе припадници елитних војних јединица© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs

Конкурс за пријем нових припадника Војне полиције специјалне намене "Кобре" и 72. бригаде за специјалне операције отворен је још месец дана, а старосна граница за кандидате, без обзира на пол, јесте 30 година.

Сви који испуне прописане услове, прво пролазе медицинска тестирања, психолошке процене, а затим проверу физичких способности и селективну обуку, јавља РТС.

Специјалци пролазе селективну обуку у више елиминационих фаза, а првих десет недеља чека тактичка, ватрена и физичка обука, маршеви и велики број гађања.

Избор за припаднике тимова специјалних јединица строжи је него за друге видове Војске Србије. Зато после селективне обуке следи још шест месеци додатног усавршавања, после чега кандидати могу да постану пуноправни припадници 72. бригаде. Борба за улазак у једну од најелитнијих јединица, логично, једна је од најтежих.

"Одлучио сам се за 72. јер она спада у сам врх, изазови које она носи, обука, наоружање све је то изазов за неког ко долази из спорта, за неког ко је жељан напредовања. Селективна обука је изазов за сваког човека, за оног ко је здрав. Поред многих изазова селективне обуке најтежи су били маршеви, повећавали су се из недељу у недељу, са завршним који је трајао два дана", описао је РТС-у своје искуство један специјалац.

Почетна плата 220.000 динара

На конкурс могу да се јаве и они који нису прошли војну обуку. Све који буду примљени у бригаду чека и почетна плата од 220.000 динара. Уз то иде и свакодневна обука, најсавременија опрема и наоружање, али и ризик војног позива, како би на тај начин могли да савладају оне који представљају опасност.

"Проценат који заврши обуку је између 25 и 30 одсто. Због изузетно захтевне обуке то је проценат који и ми очекујемо", каже потпуковник Бојан Ковачевић из 72. бригаде за специјалне операције.

Радно место за будуће припаднике 72. бригаде за специјалне операције је у гарнизону Панчево.

Бригада је обучена између осталог и за решавање талачких ситуација, гушење оружане побуне, извиђање и прикупљање обавештајних података на непријатељској територији – у свим метеоролошким и борбеним условима.

Након селективне обуке кандидате чекају ронилачка, али и алпинистичка обука, с обзиром на то да неретко припадници ове бригаде обављају задатке и на висини.

image