Србија и Балкан

Распршили се снови о смени власти: Нишка опозиција у ћорсокаку, Београд их тера на протесте

Разочарана лица опозиције у изборној ноћи развеселила су се једино у тренутку када су славодобитно ускликнули да ће формирати власт на Врачару, Савском венцу и Старом граду. Месец дана касније изгледа да су се узалуд радовали
Распршили се снови о смени власти: Нишка опозиција у ћорсокаку, Београд их тера на протесте© Antonio Ahel/ATAImages

Месец дана од ванредних београдских и локалних избора, формирана је Скупштина Београда, Александар Шапић је изабран за градоначелника, а изгласан је и градски буџет.

Опозиција која се свакодневно појављивала у медијима најављујући протесте и оштре реакције је утихнула. Остао је усамљен потез одборника Покрета Крени - промени који су вратили мандате.

Одборнички мандат вратио је и Добрица Веселиновић из Зелено левог фронта, али не из солидарности са покретом Сава Манојловића, већ, како је рекао, да би имао времена да се посвети посланичком раду у Скупштини Србије.

Од београдских општина у којим се опозиција надала да ће успети да смени власт, остао је још Стари град. Преговори са лидером листе Чувари Старог града Марком Бастаћем завршили су у ћорсокаку, па се више нико и не нада да би Бастаћ могао да формира власт са неким другим осим са СНС-ом.

Покушали смо да дођемо до изјаве Бастаћа о томе да ли је започео формалне преговоре са СНС-ом, али није хтео да одговори на то питање. Како је појаснио, ако би било шта рекао, то би онда била изјава, а одлучио је да се не оглашава у медијима још неко време.

Није прецизирао када би могао да се обрати јавности о томе са ким ће формирати власт на Старом граду.

Нишка опозиција на раскршћу

Ниш је једино место где би опозиција могла да настави борбу за смену власти. Градска изборна комисија у том граду усвојила је укупан извештај о изборним резултатима и тако ставила тачку на доделу мандата.

Коалицији око СНС-а припало је 30 мандата, уз коју ће бити и Руска странка која је освојила један мандат.

На другој страни остале су Група грађана "Др Драган Милић" са 16 мандата, коалиција Бирамо Ниш са 10 мандата, покрет Крени - промени са 2 мандата, колико има и листа "Уједињени - нада за Ниш".

Из "Крени-промени" разочарано су саопштили да је поред правног пута, Ниш требало бранити и грађанским протестима одмах након избора, а пре летњих одмора. Нејасно је да ли ово саопштење значи да ће ова групација самостално кренути у уличне протесте.

Остале листе удружено су заузеле став да је Виши суд прекршио закон и "украо" им победу, те да би имали довољно мандата да формирају власт, да су поновљени избори на два гласачка места.

Милић, који се наметнуо као лидер опозиције у овом граду саопштио је да су пред њима две опције.

"Постоје два пута: први је да прихватимо одлуку суда, али ми то никада нећемо урадити. Немамо права да то урадимо, не можемо да преваримо бираче који су гласали за нас. Ми легалитет и легитимитет избора нећемо прихватити. Други предлог је да се крене са демонстрацијама, али питам шта ће оне променити? Где, на који начин и с којим циљем. То је лош пут за наш град и такве предлоге добијамо углавном из Београда", рекао је Милић.

Како је рекао, ти "добронамерни савети" опозиције нису били добри ни у Београду.

"Или су можда победили на Старом граду, Вождовцу, Новом Београду? Или је тај начин деловања био мало погрешан. Или је СНС највише досадио нама Нишлијама", поручио је Милић.

Он је додао да ће наставити да бране победу на једини могући начин, а то је легалним путем.

"Покренућемо поступак против судија који су донели скандалозну одлуку, која је непримерена. Наставићемо правну борбу, предстоји нам даља борба пред Уставним судом, а када то исцрпимо ићи ћемо даље. Нећемо стати док све не исцрпимо", навео је Милић.

За то време нема оглашавања из странака које су одлучиле да делимично бојкотују изборе. Изгледа да је за њих почео "холидеј".

image