Србија и Балкан

Дачић: САЈ је сигуран ослонац државе, терористи и криминалци не спавају (ФОТО)

Министар унутрашњих послова је припадницима јединице поручио да стоје на првим линијама одбране Србије и да је њихова храброст, пожртвованост и професионализам пример и инспирација за све
Дачић: САЈ је сигуран ослонац државе, терористи и криминалци не спавају (ФОТО)© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да резултати припадника САЈ јединице најбоље сведоче о томе да је САЈ сигуран ослонац државе у борби против свих видова криминала.

"Србија је стабилна и безбедна и тако ће и остати, јер сте деценијама уназад ви показали да сте спремни да дате живот за њу", поручио је Дачић на обележавању Дана Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) МУП-а и јубилеја - 45 година постојања јединице.

Подсетио је да је од оснивања јединица неколико пута мењала назив и констатовао да су, поред тога, принципи рада остали исти.

"Одлучност, професионализам, храброст и ефикасност у тешким ситуaцијама били су и остали ваш заштитни знак. То сте безброј пута потврдили конкретним акцијама", поручио је Дачић припадницима јединице.

Оценио је да савременом свету прете бројне опасности и навео да нас недавни терористички напад испред израелске амбасаде подсетио на озбиљност претњи са којима се суочавамо.

"Терористи и криминалци не спавају и зато морамо битни стално будни и на опрезу", истакао је Дачић.

Он је припадницима јединице поручио да стоје на првим линијама одбране Србије и да је њихова храброст, пожртвованост и професионализам пример и инспирација за све.

Усагласио се са предлогом команданта САЈ-а да на дан Дан полиције припадници полиције у шпалиру поздраве децу својих погинулих колега.

Подсетио да је председник Србије Александар Вучић дао веома високу оцену полицији и БИА за активности које су спровели претходних дана, након терористичког напада испред израелске амбасаде и поручио је да ће држава прва ударити на оне који намеравају да ударе на њу.

Командант јединице, пуковник полиције Спасоје Вулевић навео је да је јединица од свог оснивања увек тежила да одговори на све постављене задатке.

"У светлу тренутних безбедносних изазова, са којима се савремени свет суочава, уз миграцију становништва из других делова света ка Европи, начело сталне приправности и готовости прикладно дефинише наше оперативне принципе - одлучност, изненађење, брзина.

Он је истакао сарадњу јединице са Војском Србије, као и да је опрема која је набављена последњих година омогућила да САЈ буде увек корак испред.

Nавео је да посебно место у срцима припадника јединице заузима 16 погинулих колега.

"Њихова жртва представља трајни пример части, херојства и патриотизма, који нам обасјава и показује пут којим треба даље да идемо", рекао је Вулевић.

Специјална антитерористичка јединица је организациона јединица у саставу Дирекције полиције, Министарства унутрашњих послова.

САЈ је савремена, високопрофесионална антитерористичка јединица полиције, уско специјализована и опремљена најсавременијом специјалистичком опремом, намењена за извршавање сложених и високоризичних задатака безбедности и заштите Републике Србије и њених грађана.

image