Србија и Балкан

Др Милић: Борићемо се за победу у Нишу, али нећемо демонстрације

Покренућемо поступак против судија које су донеле ову одлуку која је непримерена, рекао је Милић поводом одлуке суда у Нишу, а коју је оценио као кршење закона
Др Милић: Борићемо се за победу у Нишу, али нећемо демонстрације© TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Др Драган Милић, носилац истоимене листе групе грађана у Нишу, изјавио је данас да су опозиционе странке освојиле 3.332 гласа више од листе окупљене око СНС-а у том граду, али да ће за победу наставити да се боре легалним средствима, а не протестима.

"Ми ћемо наставити да бранимо изборни резултат на једини могући начин, а то је легални. Покренућемо поступак против судија које су донеле ову одлуку која је непримерена", рекао је Милић на конференцији за новинаре нишке опозиције поводом одлуке суда у Нишу, а коју је оценио као кршење закона.

Милић је рекао да неће прихватити овакав изборни резултат и како тврди покрадене изборе, јер немају права да преваре гласаче који су за њих гласали, али је истакао да неће прихватити ни предлог да се организују демонстрације.

Он је упитао који би био циљ протеста и шта би били следећи кораци ако позову људе да се окупе.

"То је лош пут за наш град. Углавном те, под знацима навода добронамерне поруке, добијамо из Београда. Они то тако виде у Београду, али ми то тако не видимо из Ниша", рекао је Милић.

"Подсећам те добронамерне који нам дају те савете да они нису били добри у Београду или можда грешим. Или су можда победили на Старом граду, Вождовцу, Новом Београду? Или је тај начин деловања био мало погрешан", упитао је Милић.

Он је рекао да су према резултатима ГИК-а добили 18 гласова више, али да то они не прихватају.

"Наш резултат каже 3.332. То је била несумњива победа и ту победу ниједан мађионичар, ни математичар не може да претвори у пораз“, рекао је Милић.

Представник листе "Бирамо Ниш" Ђорђе Станковић најавио је да ће нишка опозиција поднети приговор на укупни извештај о резултатима избора у том граду у законском року.

"Били смо уверени да ћемо ову правну борбу добити, јер су сви докази били на нашој страни", рекао је Станковић.

Он је навео да ће поднети кривичне пријаве против председнице ГИК-а Данијеле Милићевић, против Ивице Стојановића који је потписао записник на бирачком месту број 10, против НН лица везано за бирачко место број 18, као и против в. д председника Вишег суда у Нишу Томислава Трајковића.

ГИК Ниш усвојио је у понедељак укупан извештај о резултатима избора за одборнике у Скупштини града Ниша, према којем је листа "Александар Вучић - Ниш сутра" освојила 30 мандата, Група грађана "Др Драган Милић" 16, коалиција "Бирамо Ниш" 10.

Листе "Др Саво Манојловић-И ја сам Ниш-Крени-Промени" и листа "Уједињени - Нада за Ниш" освојили су по два, док је листа "Руска странка-Русија и Ниш у срцу!-Тихомир Перић" освојила један мандат.

Како је рекла председница ГИК Ниш Данијела Милићевић, против Укупног извештаја о резултатима избора, подносилац проглашене изборне листе и бирачи могу поднети приговор комисији у року од 72 часа од објављивања укупног извештаја на сајту Републичке изборне комисије (РИК).

Одговарајући на питања новинара о неправилностима и жалбама опозиционих листа, Милићевић је рекла да није било никаквих неправилности и да је одлукама Вишег суда у Нишу потврђено да су одлуке ГИК-а биле у складу са законом.

Милићевић је додала да ће ГИК у року од седам дана, уколико не буду уложене жалбе на Укупан извештај донети решења о додели мандата одборницима.

image