Србија и Балкан

Државна ревизорска институција демантује писање РСЕ о Гујону и Управи за дијаспору

Државна ревизорска институција је на свом сајту реаговала на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом "Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон"
Државна ревизорска институција демантује писање РСЕ о Гујону и Управи за дијаспору© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Државна ревизорска институција демантовала је наводе појединих медија да из ревизије финансијских извештаја Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону произлази да су на конкурсима одобравана средства и десничарским организацијама повезаним са владајућом странком и истакла да је реч о нетачним тврдњама.

Државна ревизорска институција је на свом сајту реаговала на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом "Донације за десничарске организације из Управе за дијаспору коју је водио Арно Гујон".

ДРИ наводи да је у поменутом тексту наведено - "Новац је уплаћиван и десничарским организацијама, од којих су неке повезане и са партијом председника Србије Александра Вучића", те да - "то произилази из података ДРИ о извештају о раду Управе за сарадњу са дијаспором Владе Србије".

"У Извештају о ревизији финансијских извештаја Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Београд за 2023. годину, табеларно су наведени подаци о 342 носиоца пројеката којима су одобрена и пренета средства по спроведеним конкурсима и не постоје подаци из којих 'произилази' да се ради о 'десничарским организацијама повезаних и са партијом председника Србије Александра Вучића'", навела је ДРИ.

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон саопштио је да је Државна ревизорска институција (ДРИ) данас демантовала наводе појединих медија, а који су, како је навео, имали за циљ демонизовање српских удружења из региона представљајући их као десничарске организације.

Он је навео да су у питању "лажни наводи Радија Слободна Европа, које су пренели Н1, Данас и слични медији".

Гујон наводи и да ДРИ у демантију подвлачи да наводи Радија Слободна Европа "да је ранијим уплатама Управе за дијаспору била отежана контрола трошења средстава" нису тачни, јер у Извештају о ревизији такав текст уопште није наведен.

"ДРИ даље истиче да су 'у Извештају о ревизији финансијских извештаја Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Београд за 2023. годину, табеларно наведени подаци о 342 носиоца пројеката, којима су одобрена и пренета средства по спроведеним конкурсима и не постоје подаци из којих 'произилази' да се ради о 'десничарским организацијама повезаним и са партијом председника Србије Александра Вучића'", указао је Гујон.

Он је навео и да ДРИ у свом реаговању закључује да се погрешним тумачењем њиховог извештаја и нетачним навођењем, читаоци доводе у заблуду чиме се наноси штета угледу ове важне и независне институције.

"Нико од наведених медија, који су ширили лажну вест није објавио наш деманти, иако је то њихова обавеза према Закону Републике Србије о Јавном информисању и медијима. Ти исти медији нам годинама уназад држе придике о слободи медија и поштовању правне државе", навео је Гујон, саопштено је из Канцеларије за јавну и културну дипломатију.

Он сматра и да нема слободе медија кад се медији понашају као затворени пропагандни органи који се оглушују о чињенице, свесно изврћући извештаје државних органа, и без могућности за оптуженог да се одбрани од њихове хајке.

"Као политичар ћу се увек залагати за што већу медијску слободу у Србији и борити против лажних вести које угрожавају наше право да будемо непристрасно информисани. Поготово када те лажне вести пласирају моћни међународни медијски конзорцијуми који наступају са својих моралних висина, а против српских интереса. Истина је заједничко добро које морамо сви да бранимо", закључио је Гујон.

image