Србија и Балкан

Брнабић: Србија да учи на немачком примеру копања литијума

Председница Народне скупштине је честитала немачким привредницима на томе што ће Немачка бити прва европска земља која ће почети да копа литијум
Брнабић: Србија да учи на немачком примеру копања литијума© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председница Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је за време посете Берлину да би Србија требало да учи на немачком примеру, па да дође до стања да око питања од националног интереса, попут копања литијума, не постоје политичке поделе, већ да све странке подрже национални интерес.

"Да дођемо до тога да је национални интерес на првом месту, а политички интерес свакако увек мора бити секундарни и мора бити испод националног интереса. Ту од Немачке можемо да учимо", изјавила је Брнабић, која борави у посети Савезној Републици Немачкој.

Навела је да је честитала немачким привредницима на томе што ће Немачка бити прва европска земља која ће почети да копа литијум, како каже, 2026. године и напомиње да Немци имају два велика пројекта Вулкан и Зинвалд и подсећа да су 10. јуна град Карлсруе и градско веће Ландауа одобрили додатни просторни план за њихов рудник литијума.

"То је важно за Немачку, то је важно и за Европу, али на првом месту је важно за Немачку. То значи за Немачку већу енергетску независност, већу енергетску самосталност, то значи још јачу немачку привреду и индустрију. То опет значи да ће они моћи да производе све од батерије преко електричних возила", указала је Брнабић и напоменула да је пројекат Вулкан дупло мањи него пројекат Јадар у Србији.

Она је апеловала на део опозиције да, како је рекла, престане да лаже људе у Србији да Немачка не користи свој литијум и истакла да је "иста та опозиција која је довела пројекат Рио Тинто у Србију, сада се пере од њега".

Објаснила је да су се у Немачкој експерти из више области, попут заштите животне средине, окупили да дискутују о литијуму, док у Србији, како каже, то раде "писци и поете".

Брнабић је оценила да је делу опозиције који је био на власти до 2012. Рио Тинто био добар, а сад за време власти Александра Вучића "он је ужасан".Објаснила је да је у Немачкој ситуација другачија.

"У Немачкој се политика не води по тим линијама. Ако је нешто добро за Немачку, они ће се сви ујединити и гледати како то да изгурају. Зарад Немачке, немачког друштва и немачке привреде", закључила је Брнабић.

image