Србија и Балкан

Укратко 3. јул: Путин се састао са Сијем, НАТО без договора о војној помоћи Украјини

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко је изјавио да Запад, по наређењу САД, ради на ескалацији односа са Русијом
Укратко 3. јул: Путин се састао са Сијем, НАТО без договора о војној помоћи Украјини© Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
  • Односи Москве и Анкаре настављају да се развијају, упркос свим потешкоћама које данас постоје у свету, поручио је данас председник Руске Федерације Владимир Путин на састанку са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом.
  • Председник Русије Владимир Путин честитао је белоруском лидеру Александру Лукашенку Дан независности Белорусије и поручио да се Москва и Минск заједничким снагама ефикасно супротстављају спољним претњама и изазовима. Председник Белорусије је за РТ изјавио да је омладина дужна да чува независност и негује сећање на ослобођење Белорусије, јер "без независности нема државе, а без државе нема народа".
  • Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да ће у борби против терориста Србија бити победник и да грађани не треба да брину за безбедност, јер "надзиремо вехабије". Он је на на обележавању Дана Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) МУП-а и јубилеја - 45 година постојања јединице рекао да да резултати припадника САЈ јединице најбоље сведоче о томе да је САЈ сигуран ослонац државе у борби против свих видова криминала.
  • Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да Приштина убија дијалог, као и да је главни преговарач Приштине Бесник Бисљими у среду у Бриселу одбио да разговара о свим темама.
  • Председник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић изјавио је данас да се тај Одбор противио доношењу Закона о родној равноправности, односно родно осетљивог језика и да очекује да ће Уставни суд потпуно ставити ван снаге Закон о родној равноправности.
  • Путин и Си дали инструкције, Русија ће преко "Снаге Сибира 2" постати највећи снабдевач Кине гасом.
  • На пленарној седници Савета Федерације Русије једногласно је усвојена изјава Савезне скупштине о суспензији учешћа руске делегације у Парламентарној скупштини Организације за европску безбедност и сарадњу (ПС ОЕБС), као и о уплаћивању доприноса у њен буџет.
  • Председница Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је за време посете Берлину да би Србија требало да учи на немачком примеру, па да дође до стања да око питања од националног интереса, попут копања литијума, не постоје политичке поделе, већ да све странке подрже национални интерес.
  • Ако Доналд Трамп зна како да оконча рат у Украјини, не би требало да чека исход новембарских председничких избора да би открио детаље, рекао је Владимир Зеленски.
image