Србија и Балкан

Кнежевић: Да је било среће, Хрватска би донела Резолуцију о Јасеновцу

На питање како гледа на захтев да буде проглашен за персоном нон грата, посланик скупштине Црне Горе каже да би Хрватска била више на губитку него он
Кнежевић: Да је било среће, Хрватска би донела Резолуцију о Јасеновцу© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Да је било среће, Резолуцију о Јасеновцу донела би Хрватска, рекао је посланик Скупштине Црне Горе Милан Кнежевић, коментаришући то што је хрватски посланик Миро Буљ предложио да се сви посланици црногорског парламента који су гласали за Резолуцију о Јасеновцу прогласе непожељним особама у Хрватској и додаје да то показује да су "погодили тачно у мету".

Кнежевић је за Спутњик рекао да Буљов предлог показује да у Хрватској постоје политичке, државне и институционалне структуре које негирају геноцид у Јасеновцу, као и да се "као регион и као Европа суочавамо са бестидним покушајима ревизије историје, а један од најмонструознијих покушаја је релативизација онога што се догодило у Јасеновцу од 1941. до 1945. године, а то је геноцид".

Додаје да то што Буљ мисли да је резолуција инструментализација сећања на жртве Јасеновца у циљу остваривања великосрпске политике из деведесетих година, најбоље говори о његовој оптерећености Србијом и српским народом.

"Ову иницијативу заступника Буља доживљавам као класичан израз немоћи којом се преко напада на Србију, српски народ и српске политичаре он покушава утврдити у екстремном десничарском бирачком телу. Искрен да будем, зачудио бих се да заступник Буљ није покренуо ову иницијативу и ја сам му захвалан на томе, јер се потврдило да смо били у праву", рекао је Кнежевић за "Новости".

На питање како гледа на захтев да буде проглашен за персоном нон грата, каже да би Хрватска била више на губитку него он.

"Забранити човеку који боље познаје хрватску књижевност, историју, музику и казалишну уметност, него многи свеучилишни професори, било би исто као да су Срби протерали Тина Ујевића за време његових београдских година", каже Кнежевић.

Поручује и да је Хрватска држава увек имала прилику, а ни данас јој нико не брани да у свом парламенту усвоји исту или сличну резолуцију и на тај начин демантује црногорски парламент, односно да покаже да није било потребе да је он усваја.

image